Μπουλούκι

Μια ζωή σκόρπια

Μάθημα αρχαίων ελληνικών στην 8η τάξη του Γυμνασίου Δημ,ητσάνας με τον φιλόλογο καθηγητή Ιωάννη Σταματάκο – Σχολικό έτος 1953- 54

«…Και μην εκφέρετε τη διαφωνία σας: «μα και οι αρχαίοι υποκριτές με στόμφο μιλούσαν», γιατί θα έχετε κάνει λάθος. Προτάξτε τη λογική και τη γνώση και επανεξετάστε τα πράγματα. Ήταν η μάσκα που έδινε όγκο, πομπώδες ύφος στη φωνή. Που μαζί με τους «κοθόρνους» που φορούσαν οι υποκριτές, γίνονταν μεγαλόστομοι και μεγαλόσχημοι.

Βέβαια και η εκφορά του λόγου ήταν διαφορετική. Όμως η σωστή έκφραση, η σωστή φωνή, η ορθοφωνία, δεν ήταν χαρακτηριστικό γνώρισμα των αρχαίων υποκριτών. Ήταν τρόπος ομιλίας όλων των Αρχαίων Ελλήνων. Και αυτό γιατί η αρχαία ελληνική γλώσσα είναι μια άλλη γλώσσα από τη σύγχρονη ελληνική. Στην αρχαία ελληνική, οι στίξεις και οι τόνοι αρθρώνονταν. Π.χ. η δασεία γινότανε φθόγγος και προφερόταν.

Επίσης, στα αρχαία ελληνικά υπήρχε διακριτή άρθρωση των διπλών συμφώνων, που σήμερα δεν υπάρχει. Ακόμα, οι προγονοί μας έκαναν διάκριση μεταξύ μακρών και βραχέων φωνηέντων, οι σύγχρονοί μας όχι. Το α, στην αρχαία ελληνική διάλεκτο προφερόταν με ορθάνοιχτο το στόμα. Σήμερα υπάρχουν πολλοί τρόποι εκφοράς του α. Και τόσες άλλες ανομοιότητες και ποικιλίες»
Ιωάννης Σταματάκος

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!