Χρυσές τουλίπες

Το 1636-1637 στην Ολλανδία εμφανίστηκαν για πρώτη φορά οι μεσάζοντες ανθοπώλες στο εμπόριο της τουλίπας. Μετέτρεψαν την αγορά των φυσικών προϊόντων σε χρηματοπιστωτική αγορά. Κερδοσκόπησαν σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών και έτσι ξέσπασε η πρώτη χρηματοπιστωτική κρίση, Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΛΙΠΑΣ.

Έκτοτε η τεχνική αυτή χρησιμοποιήθηκε σε όλο το φάσμα των χρηματοπιστωτικών αγορών, με αποτέλεσμα τις «φούσκες».

Η μέχρι τώρα ιστορική εμπειρία κατέδειξε ότι τα ισχυρότατα κερδοσκοπικά και τραπεζικά συμφέροντα, ενισχυμένα από την παγκοσμιοποίηση και έχοντας αποδυναμώσει τις εθνικές κυβερνήσεις, πετυχαίνουν να επιβάλουν και να διασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα σε βάρος των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

Σίγουρο είναι ότι οι χρηματαγορές αποτελούν ένα «δημόσιο αγαθό», απαραίτητο για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της οικονομίας και των κοινωνικών αναγκών. Πρέπει, όμως, να λειτουργούν με βάση το όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα και όχι να αφήνονται στα χέρια των κερδοσκόπων για να πλουτίζουν και να φτωχοποιούν κοινωνίες. Η επαναρρύθμιση ενός νέου κανονιστικού πλαισίου μπορεί να τις επαναφέρει σ’ έναν ορθολογικό τρόπο λειτουργίας.

ISBN 9789601430614, έκδοση 2016

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

O Παναγιώτης Ρουμελιώτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αίγυπτο. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Παρίσι. Είναι διδάκτορας (Docteur d’État) του Πανεπιστημίου του Παρισιού II και διδάκτορας (3ème Cycle) του Πανεπιστημίου της Σορβόνης.Παναγιώτης Ρουμελιώτης

Διατέλεσε, διαδοχικά, ερευνητής στο Κέντρο Σύγχρονων Οικονομικών Τεχνικών στο Παρίσι, στην École des Hautes Études en Sciences Sociales και στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών στην Αθήνα. Από το 1978 μέχρι το 1989 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ως επιστημονικός συνεργάτης αρχικά και στη συνέχεια ως καθηγητής. Tο 1989, παραιτήθηκε από το Πανεπιστήμιο, για να εκλεγεί μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Tο 2004, εξελέγη ομόφωνα καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Διδάσκει Ευρωπαϊκή και Διεθνή Οικονομική Ολοκλήρωση, Διεθνή Οικονομία και Ευρωπαϊκή Οικονομία τόσο στο προπτυχιακό όσο και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα.

Είναι, επίσης, Διευθυντής του Τομέα Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας και Αντιπρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Το 2008-2009, εξελέγη επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris I της Σορβόνης, και διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Γεωπολιτικής. Είναι, επίσης, πρόεδρος του Ινστιτούτου για τις προοπτικές του Μεσογειακού Κόσμου, που εδρεύει στο Παρίσι. Έλαβε μέρος στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ (1974-78), διατέλεσε Διευθυντής της Υπηρεσίας Ελέγχου των Τιμών και των Νομισματικών Υποθέσεων του Υπουργείου Συντονισμού, καθώς και σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών σε θέματα σχετικά με τις πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Tο 1978, ανέλαβε τα καθήκοντα του οικονομικού συμβούλου του Ανδρέα Παπανδρέου στη Bουλή των Ελλήνων. Διατέλεσε μέλος όλων των κυβερνήσεων του ΠAΣOK κατά την περίοδο 1981-89 και συγκεκριμένα: υφυπουργός Συντονισμού, Οικονομικών, Εθνικής Οικονομίας, καθώς επίσης υπουργός Εμπορίου και υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

Tο 1989, εκλέχτηκε ευρωβουλευτής και το 1997 ειδικός εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EE) στα Βαλκάνια.

Tο 2000, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της EE και το Συμβούλιο της Ευρώπης τον εξέλεξαν πρόεδρο για τον Εκδημοκρατισμό και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Βαλκάνια. Από το 2004 είναι πρόεδρος στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (ΙΤΗΠ). Είναι, επίσης, μέλος της Επιτροπής «Top Policy Advisors» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα αναπτυξιακής πολιτικής της EE. Έχει τιμηθεί με πολλές διεθνείς διακρίσεις και βραβεία.

Είναι Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Αξίας της Γαλλικής Δημοκρατίας και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Έχει τιμηθεί με τα παράσημα του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, της Πολωνικής Δημοκρατίας, του Τιμίου Σταυρού του Αποστόλου Μάρκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, καθώς και με τα βραβεία της Γαλλικής Ακαδημίας Εμπορικών Επιστημών και του Glob Art Innovation της Αυστρίας.

Τέλος, είναι επίτιμος δημότης των Δήμων Καλύμνου και Τήνου.

Έχει δημοσιεύσει τα εξής βιβλία:

* Παγκόσμια Οικονομική Διακυβέρνηση, εκδ. A.A. Λιβάνη, Αθηνά 2006.
* Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση, εκδ. A.A. Λιβάνη, Αθήνα 2005.
* Παγκόσμια Διακυβέρνηση ή Ηγεμονική Παγκοσμιοποίηση; εκδ. A.A. Λιβάνη, Αθήνα 2002.
* Promoting Stability in the Balkans, Livanis Publishing Organization, Athens 2001 (σε συνεργασία με άλλους).
* H Πορεία προς την Παγκοσμιοποίηση, εκδ. A.A. Λιβάνη, Αθήνα 1996.
* Tο Αύριο της Ευρώπης, εκδ. A.A. Λιβάνη, Αθήνα 1992.
* H Ενοποίηση της ΕΟΚ. Προβλήματα και Προοπτικές, εκδ. Παπαζήση, Αθήνα 1987.
* H Ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και ο Pόλος της Ελλάδας, εκδ. Παπαζήση, Αθήνα 1985 (σε συνεργασία με άλλους).
* H Οικονομική Κρίση και η Ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, εκδ. Παπαζήση, Αθήνα 1980.
* Πολυεθνικές Επιχειρήσεις και Υπερκοστολογήσεις – Υποκοστολογήσεις στην Ελλάδα, εκδ. Παπαζήση, Αθήνα 1978.
* Conjoncture et Commerce International, Gauthier – Villars, Paris 1972.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!