Η διαχείριση των κρίσεων στην ελληνική εξωτερική και αμυντική πολιτική

Η περίπτωση της κρίσης των Ιμίων

H διαχείριση κρίσεων είναι μία πολύπλοκη και δυναμική μεθοδολογία που απαιτεί πολυεπίπεδη προσέγγιση και κατεξοχήν πολιτικό χειρισμό. Και τούτο διότι η διαρκής αλληλεπίδραση των ασυμβίβαστων δυνάμεων που συμφύρονται σε μια κρίση συνιστούν την ουσία της πολιτικής, της τέχνης της διακυβέρνησης και της ηγεσίας. Σύμφωνα και με τη γνωστή κινεζική παροιμία, «οι καταστάσεις κρίσεων αντιπροσωπεύουν συνάμα τον κίνδυνο και την ευκαιρία».

Ακριβώς σε ένα τέτοιο πλαίσιο για τους σχεδιαστές και λήπτες απόφασης της (ελληνικής) εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, η έννοια της κρίσης, με το διφυές οξύμωρο περιεχόμενο, ως νοητική διεργασία και ως πραγματιστικό (αρνητικό αλλά και της ευκαιρίας) δεδομένο, επιτάσσει τη δέουσα αντίληψη και απόφαση, με επιλογή μιας εκ των συνδηλώσεών της, του «οξέος» (ευθυκρισία) ή του «μωρού» (ακρασία). Του «μωρού» ή του «οξέος». Της οξύνοιας και όχι της οξύτητας.

ISBN 9789600806861, έκδοση 2015

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

O Νικόλας Παπαναστασόπουλος σπούδασε στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πειραιώς και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, και απέκτησε τον διδακτορικό του τίτλο από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών (2011).

Τα γνωστικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στις διεθνείς σχέσεις και τη στρατηγική (χειρισμός κρίσεων), την ηγεσία και την πολιτική ιστορία, καθώς και σε θέματα φιλοσοφίας δικαίου, νομικής και πολιτικής μεθοδολογίας.

Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλίας, σε παραρτήματα πανεπιστημίων του εξωτερικού, σε τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς και σε αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές.

Έχει εισηγηθεί και δημοσιεύσει πλήθος άρθρων, καθώς και έχει επιμεληθεί και μεταφράσει βιβλία πολύ σημαντικών συγγραφέων σε θεματικές των γνωστικών του ενδιαφερόντων.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!