Διφορούμενες αλήθειες

«Το πρώτο βιβλίο της Μαρίας Αυγερινού, που κυκλοφόρησε φέτος από τις εκδόσεις Εντύποις, ανατυπώνεται σε δεύτερη έκδοση αποδεικνύοντας ότι έχει άμεση αποδοχή από τους αναγνώστες. Αυτή η επιτυχία καταξιώνεται μέσα από τον ευθύ λόγο που εκφράζεται με αγωνία στη συνειδητή ή ασυνείδητη αμφισβήτηση του κατεστημένου, υπερβαίνοντας τα όρια του ατομικού έσω κόσμου της ποιήτριας.

Σε κάθε ποίημα δημιουργεί ολοκληρωμένες φόρμες, με ρυθμό και αρμονική τελειότητα πνευματική να οξύνουν την κρίση σε κάθε ανάγνωσή τους. Παλεύει με την αλήθεια των λέξεων και των νοημάτων, γιατί, όπως κανείς μας, έτσι και η ποιήτρια δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι κατέχει την αλήθεια, γιατί η αλήθεια είναι πολλαπλή και είναι ορατό αυτό σε κάθε ποίημα, η γόνιμη διαφορετικότητα στο ίδιο θέμα, που μπορεί να είναι ο έρωτας, ο πόνος, η έλλειψη, ο θάνατος.

Στοιχεία που δείχνουν το αμέριστο ενδιαφέρον της για τη ζωή και τις σαφήνειές της. Ασκείται ο λόγος στην πειθώ της άμεσης λεκτικής απόδοσης, λυτρωμένος από τον δογματισμό της γλαφυρότητας, όχι όμως της λυρικής διάθεσης που δίνει τον συναισθηματικό παλμό της ποιήτριας. Έναν παλμό γεμάτο πνευματικά οφέλη.

Ο Σεφέρης είχε πει πως η ποίηση έχει σκοπό να ευαισθητοποιεί το κοινό, να γίνεται δέκτης ευαισθησίας μιας εποχής. Αυτή την εποχή στιγματίζει η γραφή στα περισσότερα ποιήματα είτε αυτή η στηλίτευση αφορά τα πάθη, τον έρωτα, την ηθική, τον θάνατο.

Η Μαρία Αυγερινού μέσα από τον ποιητικό της λόγο κρατάει μια στάση ζωής ως αντιστάθμισμα στον υλιστικό πολιτισμό. Με λόγο συνειδητό από τα συμβάντα της ζωής κερδίζει τους αναγνώστες της με την ενσύνειδη πρόθεσή της να ηθικοποιεί προβάλλοντας τις ανθρώπινες αξίες. Κι αυτό ακριβώς το στοιχείο ενυπάρχει στα ποιήματά της, να προβάλει το βαθύτερο είναι της ανθρώπινης ψυχής.. Αναπτύσσει το αίσθημα του ωραίου προκαλώντας βαθιά συγκίνηση και αισθητική απόλαυση. Η ποίησή της συνοδεύει τις θλιβερές και ευχάριστες στιγμές της ζωής. Με λόγο σαφή που αίρει τη μονοτονία και την πεζότητα της εποχής.

Γεμάτη γνώση, βιωματικά στοιχεία από γεγονότα της ζωής, φαντασία και δύναμη πνευματικής σύλληψης και με την πρωτότυπα προσωπική εκφορά λόγου, ρυθμού και απόδοσης, με πλούσια, γνήσια και βαθιά ευαισθησία αποδίδει μια δυναμική σε κάθε της ποίημα που εξυψώνει την τέχνη που υπηρετεί, αποκτώντας τον ρόλο θεματοφύλακα με μοναδικό χρέος να υποστηρίξει και να προστατέψει το μαγικό αποτέλεσμα που προσφέρει ο ποιητικός της λόγος». – Δημήτρης Βαρβαρήγος

ISBN 9786188071322, έκδοση 2014

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Μαρία Αυγερινού είναι μεταφράστρια. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!