Το δικαίωμα του αναγνώστη

«Επιλεγμένα από ένα ευρύτερο σύνολο 128 επιφυλλίδων, τα κείμενα που ακολουθούν δημοσιεύτηκαν, με εξαίρεση τα δύο καταληκτικά, στην αθηναϊκή εφημερίδα Τα Νέα κατά την τετραετία 1996-1999. Η επιλογή έγινε με γνώμονα τη θεματική τους ομοιογένεια· σχολιάζουν ζητήματα που σχετίζονται με συγγραφείς, με παλαιά και νεότερα βιβλία, με τη γλώσσα, με το βιβλίο γενικώς και τα πάσης φύσεως προβλήματά του, με τη γραφή και τον έντυπο λόγο.

Απέφυγα τον πειρασμό να ενημερώσω ή να τροποποιήσω τα κείμενα σε σημεία στα οποία έχουν εντωμεταξύ επέλθει αλλαγές ή νεότερες εξελίξεις· επικαλούμαι την εγρήγορση του αναγνώστη να διαπιστώσει τις όποιες μεταβολές μπορεί να έχουν προκύψει κατά την περίπου εικοσαετία που μεσολάβησε από την εποχή της γραφής τους. Με τον τρόπο αυτό διατηρείται, θέλω να πιστεύω, η άμεση ανταπόκρισή τους στον συγκεκριμένο χρόνο και στις συγκεκριμένες συνθήκες κάτω από τις οποίες γράφτηκαν.

Οποιαδήποτε ανάγνωση προϋποθέτει τη γραφή και, πολύ συχνά, η γραφή τροφοδοτείται από την ανάγνωση -ο «ποιητής-αναγνώστης» Κ. Π. Καβάφης συνιστά εν προκειμένω τυπικό δημιουργικό παράδειγμα. Ακριβώς με την οπτική τού αναγνώστη έχουν γραφτεί οι επιφυλλίδες που αναδημοσιεύονται εδώ για πρώτη φορά, διεκδικώντας το δικαίωμά του να κρίνει ως άτυπος (εννοώ, όχι κατ’ επάγγελμα) κριτής τα όσα υποπίπτουν στην αντίληψή του από κάθε μέσο και πηγή ενημέρωσης, να επαινεί, να επικρίνει και να υποδεικνύει, χωρίς καμία διάθεση αυθεντίας ή υστεροβουλίας. Από μιαν άλλην άποψη, τούτα τα κείμενα συγκροτούν ένα περιορισμένο χρονικό λογοτεχνικών και πνευματικών γεγονότων των τελευταίων χρόνων του περασμένου αιώνα» – Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Θησείο, Οκτώβριος 2016

ISBN 9789605766122, έκδοση 2017

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957.

Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στην ΑΣΟΕΕ και είναι κάτοχος ΜΒΑ του Kellogg Graduate School of Management. Στις 16 Μαΐου 2006 ανέλαβε ως πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Στην αμέσως προηγούμενη τετραετία (2002-2006) κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου, ενώ είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του από το 1989.

Είναι μέλος των διοικητικών συμβουλίων της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος και του Ομίλου Μυτιληναίου. Επίσης, είναι μέλος της Στρογγυλής Τράπεζας Ευρωπαίων Βιομηχάνων (European Round Table-ERT) από το 1998 και, ως ενεργός συλλέκτης έργων τέχνης, των International Directors’ Council του Guggenheim Museum και της Tate Gallery.

Έχει διατελέσει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών, πρόεδρος της Vivartia ABEE (που προήλθε από τη συγχώνευση της ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών με τη ΔΕΛΤΑ Γάλακτος, Goody’s, Γενική Τροφίμων και Chipita), πρόεδρος του ΣΕΒΤ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων), από το 1999 έως το 2006 (μέλος του ΔΣ του από το 1988), και μέλος του ΔΣ τού ΕΒΕΑ από το 1996 έως το 2000.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!