Δράκων Ι & ΙΙ

[ γράφει η Παναγιώτα Κουτσογεωργοπούλου ]

Πρέπει να ξεκινήσω λέγοντας ότι δεν είμαι οπαδός της φανταστικής λογοτεχνίας. Πέρα από ελάχιστα βιβλία του είδους που έχω ξεχωρίσει και παρότι διαβάζω ό,τι πέφτει στα χέρια μου, δεν είναι από τα αναγνώσματα που προτιμώ.

Ωστόσο, ένα διαμαντάκι του είδους που είναι μέσα σε αυτά που έχουν ιδιαίτερη θέση στη βιβλιοθήκη μου είναι το δίτομο βιβλίο το;y Χρήστου Κασκαβέλη Δράκων Ι και Δράκων ΙΙ. Ίσως σε αυτή μου την προτίμηση να βοηθάει το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να μην το θεωρήσει ακριβώς ως φανταστική λογοτεχνία. Θα μπορούσε άνετα να περιγράφει την ζωή, την πραγματικότητα και τα πεπραγμένα μιας εκ των «βάρβαρων» φυλών του βορρά, σε αντιδιαστολή με τις «πολιτισμένες» νότιες φυλές (η περιγραφή της Θαλασσόπολης δεν μπορεί να μην μου φέρνει στο μυαλό την «δική» μας Κωνσταντινούπολη).

Πρόκειται για ένα κείμενο που σου κόβει την ανάσα στην κυριολεξία με τις έντονες και ιδιαίτερα σκληρές περιγραφές της καθημερινής ζωής της φυλής, των μαχών και των παγανιστικών τελετών της. Ομολογώ ότι -στην αρχή ιδιαίτερα και μέχρι να απορροφηθώ εντελώς από το βιβλίο- κουράστηκα με τα πολλά και δύσκολα ονόματα και τις εξαντλητικές περιγραφές, όμως τελικά αυτά είναι από τα ατού του βιβλίου!

Μέσα σε αυτή τη σκληρότητα και τη βαρβαρότητα, από την αρχή ακόμη του βιβλίου, διαφαίνεται η ακεραιότητα του χαρακτήρα, η αξιοπρέπεια και η τρυφερότητα του κεντρικού ήρωα,  από τα παιδικά του χρόνια. Παρ’ όλη τη σκληρότητα και τον ανταγωνισμό που υπήρχε στη διάρκεια της εκπαίδευσής του, αυτός κατάφερε να ξεχωρίσει κάποιες φιλίες…

Και όταν ήρθε και ο έρωτας, τότε φάνηκε ακόμη πιο καθαρά ο χαρακτήρας του. Παρ’ όλο που ο ίδιος είναι ένας από τους πιο σκληρούς και καλύτερα εκπαιδευμένους πολεμιστές, απεχθάνεται τις εκκαθαρίσεις αμάχων και τις λεηλασίες.

Μέσα από την αφήγηση του πρωταγωνιστή στον μοναχό Ευσέβιους, ξεδιπλώνεται σταδιακά όλη η απελπισία, η μελαγχολία αλλά και μια μικρή σπίθα ελπίδας. Δεν προχωρώ παρακάτω γιατί θα προδώσω πολλά…

Επαναλαμβάνω ωστόσο ότι είναι ένα σημαντικό ανάγνωσμα, ιδιαίτερα προσεγμένο και στη γλώσσα και τις περιγραφές. Πιστεύω ότι αξίζει την προσοχή μας και το χρόνο μας. Περιμένουμε το επόμενο πόνημα του συγγραφέα, με την ελπίδα ότιθα αποδειχθεί εξίσου αξιομνημόνευτο σαν αυτό το δίτομο μυθιστόρημα.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!