Έκπτωτος άγγελος

[ γράφει ο Δημήτριος Ντούρλιας ]

Το Έκπτωτος άγγελος αποτελεί ένα πρωτότυπο μυθιστόρημα, μοναδικό στα Ελληνικά Γράμματα, που περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού που από μικρή ηλικία δεχόταν το ξέσπασμα της μητέρας της χωρίς κανένα λόγο, με αποτέλεσμα να περάσει στο ασυνείδητό της η ταύτιση της τιμωρίας με την αγάπη.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην αυτοτιμωρία. Η περιγραφή της συμπεριφοράς αυτού του κοριτσιού μέσα από τη πέννα της Νικόλ Άννας Μανιάτη είναι τόσο ζωντανή και ρεαλιστική, που υπάρχουν στιγμές που ο αναγνώστης ανατριχιάζει στην εικόνα που σχηματίζεται στο μυαλό του. Τα συναισθήματα είναι καταιγιστικά, η μετάπτωση της συμπεριφοράς του κοριτσιού πριν και μετά την πράξη της αυτοτιμωρίας συγκλονιστική.

Όλο αυτό το σκηνικό δένεται υπέροχα με flash back στο παρελθόν, με τα οποία ο αναγνώστης καταλαβαίνει τα βαθύτερα αίτια που δημιούργησαν αυτήν την κατάσταση. Ο αναγνώστης βιώνει, σελίδα τη σελίδα, το δράμα που εκτυλίσσεται και, αν μη τι άλλο, μπαίνει σε σκέψεις για το πώς αντιλαμβάνεται ένα μικρό παιδί μια συμπεριφορά που ο ενήλικας θα μπορούσε εύκολα να αξιολογήσει σωστά και να πάρει τις σωστές αποφάσεις. Το δράμα κορυφώνεται και όλα δείχνουν πως τα πράγματα έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, αλλά το τέλος έρχεται λυτρωτικό για όλους.

Με αυτό το βιβλίο η Νικόλ Άννα Μανιάτη ξεπέρασε τα τετριμμένα της Ελληνικής Λογοτεχνίας. Ασχολήθηκε με ένα θέμα δύσκολο, απωθητικό για πολλούς που θα ήθελαν να μην γνωρίζουν πως υπάρχουν και τέτοιες καταστάσεις σε κάποιες οικογένειες. Είναι βέβαιο-άλλωστε και η ίδια το ανέφερε σε μία από τις παρουσιάσεις που είχα την τύχη να παραβρίσκομαι- πως διάβασε πολύ για αυτό το θέμα με το οποίο καταπιάστηκε, αλλά πήρε και πολύτιμες συμβουλές από ειδικούς παιδοψυχολόγους οι οποίοι της πρόσφεραν τις εμπειρίες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της καριέρας τους.

Θεωρώ πως οι γονείς διαβάζοντας αυτό το μυθιστόρημα θα κατακλυστούν από ποικίλα συναισθήματα, σίγουρα όμως τελειώνοντάς το θα σκεφτούν τα παιδιά τους και θα πλημμυρίσει η καρδιά τους με ακόμα περισσότερη αγάπη, κατανόηση και ανοχή.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!