Αιματοβαμμένες χώρες – Η Ευρώπη μεταξύ Χίτλερ και Στάλιν

Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν ένας πόλεμος «των καλών ενάντια στους κακούς». Ωστόσο, πριν καν εμπλακούν οι ΗΠΑ στον πόλεμο, ο Στάλιν, σύμμαχος τους από το 1941 έως το το 1945, είχε προκαλέσει εσκεμμένα τη μαζική εξόντωση μέσω λιμοκτονίας σχεδόν 5 εκατομμυρίων κατοίκων της Σοβιετικής Ένωσης.

Μπορεί κάποια στρατόπεδα συγκέντρωσης να απελευθερώθηκαν από τον Αμερικανικό και τον Βρετανικό Στρατό, αλλά ποτέ οι Αγγλοαμερικανοί δεν ήρθαν σε άμεση επαφή με τα ναζιστικά «εργοστάσια θανάτου», ούτε και με τις περιοχές εκείνες της ανατολικής Ευρώπης, όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή τα θύματα των μαζικών εκκαθαρίσεων, τόσο του σταλινικού όσο και του χιτλερικού καθεστώτος. Στην εκτεταμένη ζώνη μεταξύ Μόσχας και Βερολίνου, αυτήν που ο συγγραφέας αποκαλεί «Αιματοβαμμένες χώρες», περίπου 14 εκατομμύρια άμαχοι εξοντώθηκαν διαδοχικά από το σοβιετικό και το ναζιστικό καθεστώς.

Καθώς οι χώρες αυτές βρέθηκαν, μετά το 1945, πίσω από το «σιδηρούν παραπέτασμα», η ιστορία αυτών των μαζικών εκκαθαρίσεων και εκτελέσεων έμεινε επί αρκετά χρόνια στο ημίφως. Ο κορυφαίος ιστορικός Timothy Snyder εξετάζει εξονυχιστικά τα στοιχεία που τεκμηριώνουν αυτά τα εγκλήματα, επιχειρώντας παράλληλα να εμβαθύνει στα πραγματικά κίνητρα και τους πολιτικούς σχεδιασμούς τού Χίτλερ και του Στάλιν. Αξιοποιώντας αρχεία και στοιχεία από πολλές χώρες, ο Snyder δεν παραλείπει συγχρόνως να εστιάσει σε γραπτές ή προφορικές προσωπικές μαρτυρίες θυμάτων -εβραίων και μη.

Προϊόν πολύχρονης και εις βάθος έρευνας σε πηγές και σε αρχεία, έχοντας πάντα επίκεντρο τον άνθρωπο, το Αιματοβαμμένες χώρες – Η Ευρώπη μεταξύ Χίτλερ και Στάλιν είναι βιβλίο αναφοράς σχετικά με την αντικειμενική ενημέρωση για μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της Νεότερης Ιστορίας, αλλά και την εμβάθυνση στα συμφραζόμενά της, στρατιωτικά, πολιτικά, ιδεολογικά.

ISBN 9789605697587, έκδοση 2017

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

O Τίμοθι Σνάιντερ (Timothy Snyder) (γεν. 1969) είναι Αμερικανός ιστορικός, συγγραφέας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Yale, συνεργάτης του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Σπουδών της Βιέννης και του Κολεγίου της Ευρώπης που εδρεύει στην Βαρσοβία. Είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων των ΗΠΑ, μιας δεξαμενής σκέψης που ειδικεύεται στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και στις διεθνείς υποθέσεις,  μέλος της Επιτροπής Αρχών του Μουσείου Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ (Holocaust Memorial Museum) και μετέχει στην συντακτική επιτροπή των περιοδικών Journal of Modern European History και East European Politics and Societies. Άρθρα του δημοσιεύονται τακτικά σε πολλά αμερικανικά και ευρωπαϊκά έντυπα  (International Herald Tribune, The Nation, New York Review of Books, Times Literary Supplement, The New Republic, κ.ά.)

O Τίμοθι Σνάιντερ σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Brown και πήρε το διδακτορικό του το 1997 από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ειδικευμένος στην ιστορία της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και του Ολοκαυτώματος, μιλάει έντεκα ευρωπαϊκές γλώσσες και ως εκ τούτου είναι σε θέση να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο αρχειακές πηγές από τη Γερμανία και την Κεντρική Ευρώπη.

Το βιβλίο του Bloodlands: Europe between Hitler and Stalin (Αιματοβαμμένες χώρες – Η Ευρώπη μεταξύ Χίτλερ και Στάλιν) μεταφράστηκε σε 20 γλώσσες, τιμήθηκε με τα βραβεία Kazimierz Moczarski Historic Award (2012) και Hannah Arendt Prize (2013), επαινέθηκε για την ιδιοφυή χρήση των πηγών και την συναρμολόγησή τους σ’ ένα πρωτότυπο μωσαϊκό.

«Σχεδόν κάθε παράγραφος του βιβλίου υποστηρίζεται από δευτερεύουσες πηγές που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν», έγραψε χαρακτηριστικά ο Τσέχος ιστορικός Igor Lukes.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!