Εν ονόματι της Μακεδονίας

Το Εν oνόματι της Μακεδονίας έχει θέμα το δεκαοκταετή διπλωματικό πόλεμο για το όνομα (1990-2008). Ο συγγραφέας αναλύει συστηματικά τα γεγονότα με σκοπό να συνθέσει τη συνολική εικόνα, κατά τρόπο απλό και προσιτό για το μέσο αναγνώστη. Παρ’ ότι η αποκάλυψη επιμέρους νέων στοιχείων δεν είναι κεντρικός στόχος, το βιβλίο προσκομίζει αρκετές νέες πληροφορίες για κρίσιμες καμπές της διπλωματικής διελκυστίνδας.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι ανασκευάζει πολλές από τις κατεστημένες στερεότυπες αντιλήψεις της ελληνικής κοινής γνώμης και κυρίως της επίσημης εξωτερικής πολιτικής.

«Η Μακεδονία στους νεώτερους χρόνους είναι πολυεθνική. Δεν είναι η πατρίδα ενός και μόνο έθνους. Οι Σλαβομακεδόνες δηλώνουν ότι το όνομα είναι η ταυτότητά τους, επειδή μέσω αυτού νομιμοποιούν το ιδεολόγημα της “διαμελισμένης μακεδονικής πατρίδας”… Το ζητούμενο δεν είναι να βρεθεί μία οποιαδήποτε σύνθετη ονομασία για να ξεμπερδεύουμε. Ζητούμενο είναι να επιβληθεί η σύνθετη ονομασία που αντανακλά την πραγματικότητα. Δηλαδή, αυτή που ακυρώνει την προσπάθεια του Μέρους να σφετερισθεί το Όλον…

»Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβάλει μονομερώς την αλλαγή του ονόματος. Μπορεί, όμως, να καταστήσει την άρνηση των Σκοπίων επιλογή με δυσβάστακτο πολιτικό κόστος. Το βέτο στο Βουκουρέστι έθεσε τους Σλαβομακεδόνες αντιμέτωπους με το πραγματικό δίλημμά τους: Από τη μία πλευρά, το συνταγματικό τους όνομα και η φαντασίωση της “Ενωμένης Μακεδονίας”, που αυτό αντιπροσωπεύει. Από την άλλη, τα απτά οφέλη της ένταξής τους στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Τα οφέλη αυτά είναι κάτι πολύ περισσότερο από τη συμμετοχή σε δύο κλαμπ προνομιούχων. Αφορούν την επιβίωση της FYROM με τη σημερινή της μορφή».

ISBN 9789601417974, έκδοση 2008

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Σταύρος Λυγερός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε Μαθηµατικά στο Πανεπιστήµιο Αθηνών. Πραγµατοποίησε µεταπτυχιακές σπουδές Διεθνών Σχέσεων και Διεθνών Οικονοµικών Σχέσεων στη Σχολή Ανωτάτων Σπουδών (École des Hautes Études) στο Παρίσι.

Ήταν µέλος της Συντονιστικής Επιτροπής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέµβριο του 1973. Συγγραφέας των βιβλίων: Φοιτητικό κίνηµα και ταξική πάλη στην Ελλάδα (1977, 2 τόµοι, εκδόσεις Στοχαστής), ΠΑΣΟΚ: το σύνδροµο του µεγάλου ασθενούς (1990, εκδόσεις Στοχαστής), Σκόπια: το αγκάθι της Βαλκανικής (1992, εκδόσεις Λιβάνη), Άνεµοι πολέµου στα Βαλκάνια (1992, εκδόσεις Λιβάνη), Κύπρος: στα όρια του αφανισµού (1993, εκδόσεις Λιβάνη), Το παιχνίδι της εξουσίας (1996, εκδόσεις Λιβάνη), Εν ονόµατι της Μακεδονίας, ο διπλωµατικός πόλεµος για το όνοµα (2008, εκδόσεις Λιβάνη), Σταυροφόροι χωρίς σταυρό (2010, εκδόσεις Λιβάνη), Από την κλεπτοκρατία στη χρεοκοπία (2011, Εκδόσεις Πατάκη), Μετά τον Ερντογάν τι; (από κοινού µε τον Κώστα Μελά, 2013, Εκδόσεις Πατάκη), Κυπριακό: Η αιρετική λύση (2014, Εκδόσεις Πατάκη), Η ισλαµική τροµοκρατία (2016, Εκδόσεις Πατάκη), Η εισβολή των αµάχων (2016, Εκδόσεις Πατάκη).

Έχει συµµετάσχει στη συγγραφή αρκετών συλλογικών τόµων και έχει γράψει δεκάδες µελέτες για τις διεθνείς σχέσεις, την ευρωπαϊκή ενοποίηση, καθώς και για θέµατα ελληνικής εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής.

Εργάζεται ως δηµοσιογράφος – αναλυτής σε εφηµερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθµούς.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!