Ένα ιρλανδέζικο κρανίο

Είναι το δεύτερο έργο στην Τριλογία του Λήνεην του νεαρού και πολυβραβευμένου Μάρτιν ΜακΝτόνα. Γράφτηκε μετά από το Βασίλισσα της ομορφιάς και πριν από τη Μοναξιά στην άγρια Δύση, και εκτυλίσσεται κι αυτό σε μια απομονωμένη περιοχή της Ιρλανδίας, όπου οι ανθρώπινες σχέσεις, οικογενειακές και κοινωνικές, διέπονται από πρωτοφανή αγριότητα.

Κύριο πρόσωπο του έργου ο Μικ, που εργάζεται στο κοιμητήριο του Λήνεην κάνοντας εκταφές, και μια νύχτα πρέπει να ξεθάψει τα οστά της γυναίκας του Ούνα, που οι κακές γλώσσες λένε ότι ο ίδιος δολοφόνησε. Με βοηθό του τον νεαρό Μάρτιν, ο Μικ περαιώνει το έργο του, αλλά στη συνέχεια οι δύο άντρες πίνουν και επιδίδονται σε κανιβαλισμό των οστών και των κρανίων των εκταφών.

Όμως η πράξη τους αυτή, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η εξωτερίκευση του φόβου τού θανάτου, θα τους οδηγήσει στη συνειδητοποίηση του αδιέξοδου όπου έχουν περιέλθει, από το οποίο δεν είναι καθόλου εύκολο να ξεφύγουν.

ISBN 9789603351740, έκδοση 2009

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Μάρτιν ΜακΝτόνα (Martin McDonagh) είναι ένας από τους σημαντικότερους Βρετανούς συγγραφείς και σκηνοθέτες της νεώτερης γενιάς. Τα έργα του, αν και ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με την απεικόνιση της ακραίας βίας των καιρών μας, έχουν κερδίσει την αγάπη του θεατρόφιλου κοινού και πολυάριθμα βραβεία.

Γεννήθηκε στο Λονδίνο, στις 26 Μαρτίου 1970, από Ιρλανδούς γονείς και μεγάλωσε σε μια κοινότητα με ισχυρό το ιρλανδικό στοιχείο. Απέρριψε νωρίς την παραδοσιακή εκπαίδευση, εγκατέλειψε το σχολείο στα 16 του και άρχισε να γράφει. Αρχικά έγραψε 22 έργα για το ραδιόφωνο (απορρίφθηκαν όλα από το BBC) και αρκετά σενάρια. Γνώρισε όμως την επιτυχία μόνον όταν στράφηκε Martin McDonaghστη συγγραφή θεατρικών έργων.

Έγινε γνωστός σε ηλικία 25 χρόνων με το έργο «Η βασίλισσα ομορφιάς του Λινέιν» (1996). Το έργο, που κέρδισε τέσσερα βραβεία Τόνι, παρουσιάστηκε σε μια εποχή που κυριαρχούσε το λεγόμενο In-Yer-Face Theatre, ένα είδος που ερευνά τη σύγχρονη ζωή με επιθετικό, βίαιο και ασυμβίβαστο τρόπο.

Ο ΜακΝτόνα συγκρίθηκε με συγγραφείς όπως η Σάρα Κέιν και ο Μαρκ Ρέιβενχιλ, των οποίων τα έργα αναστάτωσαν και προκάλεσαν το κοινό. Ο ΜακΝτόνα ασχολήθηκε μ’ αυτή τη θεματολογία και στα δύο επόμενα έργα του, που μαζί με το πρώτο ανήκουν στην «Τριλογία της Κοννεμάρα»: «Το κρανίο της Κοννεμάρα» (1997) και «Άγρια Δύση» (2001). Ακολούθησε η «Τριλογία των Νησιών Άραν»: «Ο σακάτης του Ίνισμαν» (1997), «Ο υπολοχαγός του Ίνισμορ» (2001) και «Τα ξωτικά του Ινισίερ». Το έργο του, «Ο πουπουλένιος», παρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας το Νοέμβριο του 2003.

Το έργο τιμήθηκε με το βραβείο Ολίβιε καλύτερου νέου θεατρικού έργου και ήταν υποψήφιο για βραβείο Τόνι. Ο ΜακΝτόνα είναι ο μόνος συγγραφέας μετά τον Σαίξπηρ που είδε να ανεβαίνουν στο Λονδίνο μέσα στην ίδια χρονιά τέσσερα έργα του. Το 2004, πέρασε με επιτυχία στον κινηματογράφο, γράφοντας και σκηνοθετώντας την ταινία μικρού μήκους «Six Shooter», με τον Brendan Gleeson, η οποία βραβεύτηκε με Όσκαρ. Ακολούθησε η μεγάλου μήκους ταινία «In Bruges» (σεν.-σκην.), το 2008 (ελλ. τίτλος «Αποστολή στη Μπριζ»), με πρωταγωνιστές τους Colin Farell, Brendan Gleeson και Ralph Fiennes.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!