Ένα κάποιο τέλος

Τέσσερις φίλοι: Ο Κόλιν, ο Άλεξ, ο Τόνι και ο Έιντριαν, στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Σεξουαλικά καταπιεσμένοι, παθιασμένοι με τα βιβλία και τις ιδέες, περνούν την ερωτικά άνυδρη, άχαρη εφηβεία τους ανταλλάσσοντας αστεία, κάνοντας πλάκες, παραβγαίνοντας σε εξυπνακισμούς.

Ο Έιντριαν ωστόσο διαφέρει: είναι ίσως λίγο πιο σοβαρός, πιο ώριμος από τους άλλους. Όταν η ζωή του θα πάρει την τραγική, τελική της στροφή, οι φίλοι θα σκορπίσουν, θα συνεχίσουν και θα προσπαθήσουν να ξεχάσουν.

Όμως το παρελθόν συχνά επιστρέφει, ζητώντας εξηγήσεις από το παρόν. Ο Τόνι, εξηντάρης πια, απολαμβάνει ήρεμα τις μικροχαρές της μοναχικής του καθημερινότητας, όταν ξαφνικά το αναπάντεχο κληροδότημα από ένα λησμονημένο πρόσωπο ανατρέπει τα πάντα. Προσπαθώντας να εξηγήσει το «γιατί» αυτής της διαθήκης, ο Τόνι έρχεται αντιμέτωπος με συνταρακτικές αλήθειες για τον ίδιο και για το παρελθόν του.

Ένα ακριβές, διεισδυτικό, αριστοτεχνικά γραμμένο μυθιστόρημα για τις ατέλειες και τις σκοτεινές κόγχες της μνήμης, για τις αυταπάτες μας, για τα ψέματα που λέμε στον εαυτό μας ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Ένα ταξίδι προς την αυτογνωσία, από έναν σπουδαίο συγγραφέα στο αποκορύφωμα της ωριμότητάς του.

Το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής του βραβείου Booker: «Έχει όλα τα φόντα για να γίνει έργο αναφοράς στην αγγλική λογοτεχνία. Έξοχο ύφος, λεπτοδουλεμένη πλοκή, απόλυτη εξισορρόπηση μελαγχολίας και χιούμορ. Ένα βιβλίο που σε κάθε του ανάγνωση αποκαλύπτει νέα νοήματα».

ISBN 9786180311648, επανέκδοση 2017

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Τζούλιαν Μπέρνς (Julian Barnes) γεννήθηκε το 1946, στο Λέστερ της Μεγάλης Βρετανίας.

Σπούδασε νομικά και γαλλική φιλολογία στην Οξφόρδη.

Το πρώτο του μυθιστόρημα, «Metroland», εκδόθηκε το 1980. «Ο Παπαγάλος του Φλωμπέρ» (1984) (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο») κέρδισε λογοτεχνικά βραβεία στην Αγγλία, την Ιταλία και τη Γαλλία.

Το 1986 η Ακαδημία Τεχνών και Γραμμάτων των ΗΠΑ του απένειμε το βραβείο E. M. Forster. Το μυθιστόρημά του «England, England» (εκδόσεις Μεταίχμιο) ήταν υποψήφιο για το βραβείο Booker το 1998.

Άλλα έργα του που κυκλοφορούν στα ελληνικά: «Η ιστορία του κόσμου σε 10 1/2 κεφάλαια» (Ψυχογιός, 1992), «Ο σκαντζόχοιρος» (Ψυχογιός, 1993), «Περί ανέμων…» (Ψυχογιός, 1994)

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!