Ένα συντομότερο χρονικό του Χρόνου

Ποια είναι η φύση του χώρου και του χρόνου, ο ρόλος του Θεού στη Δημιουργία, το παρελθόν και το μέλλον του Σύμπαντος; Κανείς δεν μας εξήγησε τα παραπάνω ερωτήματα καλύτερα από τον ιδιοφυή Stephen Hawking στο μπεστσέλερ του Το χρονικό του Χρόνου. Από την πρώτη έκδοση, ωστόσο, πολλοί αναγνώστες διεμήνυαν στον καθηγητή ότι δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν πολλές από τις σημαντικότερες έννοιες του βιβλίου. Έτσι, με τη συμβολή και του Leonard Mlodinow, η κοσμολογία τού Stephen Hawking παρουσιάζεται αναθεωρημένη στο παρόν βιβλίο ―ώστε να είναι περισσότερο κατανοητή στον καθένα― και ταυτόχρονα πλήρως ενημερωμένη με τις πιο πρόσφατες κατακτήσεις της ανθρώπινης γνώσης.

Το παγκόσμιο μπεστ σέλερ Το χρονικό του Χρόνου αποτελεί πλέον βιβλίο-ορόσημο στην επιστημονική συγγραφική παραγωγή. Η θελκτική πένα του συγγραφέα είναι ένας από τους λόγους· ένας άλλο είναι τα συναρπαστικά θέματα που πραγματεύεται τα: η φύση του χώρου και του χρόνου, ο ρόλος του Θεού στη Δημιουργία, το παρελθόν και το μέλλον του Σύμπαντος. Ωστόσο, από την πρώτη έκδοσή του, πολλοί αναγνώστες διεμήνυαν στον καθηγητή Hawking ότι δυσκολεύονταν να παρακολουθήσουν πολλές από τις σημαντικότερες έννοιες του βιβλίου.

Ιδού λοιπόν η αφορμή για τη συγγραφή τού Ένα συντομότερο χρονικό του Χρόνου: Η επιθυμία του συγγραφέα του να καταστήσει το περιεχόμενό του προσιτό στους αναγνώστες. Σε συνεργασία με τον Leonard Mlodinow, ο Hawking παρουσιάζει το έργο του με βάση τις πιο πρόσφατες κατακτήσεις μας, παραλείποντας τις εξαιρετικά πολύπλοκες επιστημονικές πτυχές του, με αποτέλεσμα να χειρίζεται με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τα ερωτήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της επιστημονικής του σκέψης.Επιπλέον, οι συγγραφείς ανασκοπούν την πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια στην αναζήτηση μιας πλήρους και ενιαίας θεωρίας των δυνάμεων της φύσης. Μεταξύ άλλων, ασχολούνται με τις εξελίξεις στη θεωρία χορδών, από εμπειρικής δε πλευράς με νέες παρατηρήσεις που η επιστήμη χρωστά στο δορυφόρο COBE και το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble.

Παρότι το συγκεκριμένο βιβλίο είναι όντως «συντομότερο», στην πραγματικότητα αναπτύσσει διεξοδικότερα τα μεγάλα θέματα του αρχικού. Καθαρά τεχνικές έννοιες, όπως τα μαθηματικά των χαοτικών οριακών συνθηκών, παραλείφθηκαν. Αντιθέτως, θέματα που τυγχάνουν ευρύτερου ενδιαφέροντος και των οποίων η παρακολούθηση ήταν δύσκολη λόγω της διασποράς τους σε ολόκληρο το προηγούμενο βιβλίο, αναπτύσσονται τώρα σε αυτόνομα κεφάλαια, που περιλαμβάνουν τη σχετικότητα, τον καμπυλωμένο χωρόχρονο, την κβαντική θεωρία, τις σκουληκότρυπες και τα ταξίδια στο χρόνο.

Το παρόν βιβλίο -εμπλουτισμένο με 38 έγχρωμες εικόνες- παρουσιάζεται με κομψό, και κατανοητό από τον καθένα, τρόπο. Το Συντομότερο χρονικό του Χρόνου αποτελεί συνέχεια ενός μνημειώδους έργου. Ο Hawking για όλους!

ISBN 9789607778888, έκδοση 2005

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Στίβεν Χόκινγκ (Stephen Hawking) κατείχε επί τριάντα χρόνια τη Λουκασιανή Έδρα Μαθηματικών στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ, έδ0120ρα την οποία κατείχε και ο Ισαάκ Νεύτων το 1663.

Σήμερα είναι διευθυντής ερευνών στο Κέντρο Θε­ωρητικής Κοσμολογίας του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ. Έχει πάμπολ­λες τιμητικές διακρίσεις. Έλαβε τον τίτλο του «συνοδού επί τιμή» το 1989.

Είναι εταίρος της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου και μέλος της Εθνι­κής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ. Τ

α προηγούμενα βιβλία του είναι: Το χρονικό του Χρόνου Μαύρες τρύπες, σύμπαντα-βρέφη και άλλα δοκίμια Το χρονικό του Χρόνου Εικονογραφημένο Το Σύμπαν σε ένα καρυδότσου­φλο Ένα συντομότερο χρονικό του Χρόνου.

Ο Stephen Ηawking θεωρείται ένας από τους ευφυέστερους θεωρητικούς φυσικούς από την εποχή του Αϊνστάιν. Ζει στο Καίμπριτζ της Αγγλίας.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!