Οι επαναστατικές ιδέες του Καρλ Μαρξ

Ο Καρλ Μαρξ είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που με τη θεωρία και τη δράση του άλλαξε ριζικά τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας. Οι ιδέες του, από την αρχή έγιναν αντικείμενο συζητήσεων, αντιπαραθέσεων, αλλά και διαστρεβλώσεων.

Το κεντρικό θέμα του Μαρξ ήταν ο καπιταλισμός – πώς να τον κατανοήσουμε ώστε να μπορέσουμε καλύτερα να τον ανατρέψουμε. Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο, το πιο φημισμένο κείμενο που έγραψε μαζί με το συνεργάτη και σύντροφό του, τον Φρίντριχ Ένγκελς, κυκλοφόρησε καθώς οι επαναστάσεις του 1848 σάρωναν την Ευρώπη – σε μια ιστορική στιγμή που μοιάζει αρκετά με το επαναστατικό κύμα που απλώθηκε το 2011 σε όλο τον αραβικό κόσμο. Ο Μαρξ αντιλήφθηκε ότι στον πυρήνα του συστήματος βρίσκεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στο κεφάλαιο και τη μισθωτή εργασία.

Ο καπιταλισμός ταλανίζεται από αντιθέσεις, οι οποίες δεν οφείλονται σε κάποιο ατύχημα ή λάθος, αλλά προέρχονται από την ίδια την εσωτερική του φύση. Όμως, η ταξική πάλη ανάμεσα σε εργάτες και καπιταλιστές επιταχύνεται και οξύνεται από τη ροπή του συστήματος σε περιοδικές και καταστροφικές κρίσεις. Αυτή η συνοπτική περιγραφή αρκεί για να πείσει γιατί αξίζει να διαβάσουμε τον Μαρξ, καθώς η σημερινή βαθιά κρίση του καπιταλισμού έχει φέρει τις ιδέες του στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Όμως αυτές οι ιδέες παρουσιάζονυαι συχνά αποστεωμένες από το επαναστατικό τους περιεχόμενο. Ο Alex Callinicos, με αφετηρία τη θέση ότι υπάρχει πάντα μια αδιάρρηκτη σύνδεση ανάμεσα στην κατανόηση του κόσμου και την πάλη για τη ριζική αλλαγή του, στοχεύει με αυτό το βιβλίο να αναδείξει την πραγματική επαναστατική παράδοση του Μαρξ.

ISBN 9789607967619, έκδοση 2011

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Άλεξ Καλλίνικος (Alex Callinicos) (1950-) είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου, ηγετικό μέλος του Socialist Workers Party στη Βρετανία και εκδότης του περιοδικού International Socialism.

Από τις εκδόσεις Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο κυκλοφορούν μεταφρασμένα στα ελληνικά τα βιβλία του ΡατσισμόςΤο αντικαπιταλιστικό κίνημα και η επαναστατική αριστεράΠώς χάθηκε η Ρώσικη Επανάσταση; (με Chris Harman και Πάνο Γκαργκάνα), Παγκοσμιοποίηση και ιμπεριαλισμός (με Πάνο Γκαργκάνα και Μαρία Στύλλου), Μπορεί να γίνει επανάσταση σήμερα;  (με Πάνο Γκαργκάνα και Μαρία Στύλλου), Οι επαναστατικές ιδέες του Καρλ Μαρξ και Η αποκρυπτογράφηση του Κεφαλαίου.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!