Το επάγγελμα του συγγραφέα

Για τον Ρολάν Μπαρτ, από τον Ερίκ Μαρτύ, καθηγητή λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Παρίσι 7 και επιμελητή των Απάντων του Μπαρτ.

Τρεις ενότητες:

Η πρώτη, (αυτο)βιογραφικού περιεχομένου, με τίτλο «Αναμνήσεις μιας φιλίας»: από την συνάντηση του Μαρτύ, την δεκαετία του ’80, νεαρού φοιτητή γαλλικής φιλολογίας, με τον Ρολάν Μπαρτ, έως και τις τελευταίες ημέρες του τραγικού θανάτου του Μπαρτ, έξω από το Collège de France. Αυτοβιογραφική αφήγηση, παρελαύνουν όλα τα ονόματα της γαλλικής διανόησης από το περιβάλλον του Μπαρτ, ενώ αποτυπώνονται με γλαφυρό τρόπο οι πτυχές της καθημερινής ζωής του συγγραφέα.

Δεύτερη ενότητα, με τίτλο «Το έργο»: οι πρόλογοι τους οποίους συνέταξε ο Μαρτύ για την κυκλοφορία των Απάντων του Μπαρτ στην Γαλλία, στις εκδόσεις Seuil. Συνοπτική καταγραφή του έργου του Μπαρτ, ταξινομημένο στις επιμέρους περιόδους και σε σχέση με την ιδιαίτερη θεματική και το ύφος το οποίο αναπτύσσει ο συγγραφέας στην κάθε περίοδο.

Τρίτη ενότητα, με τίτλο «Περί των Αποσπασμάτων του ερωτικού λόγου»: μετεγγραφή του Σεμιναρίου του Μαρτύ στο Πανεπιστήμιο Παρίσι 7, το 2006, σχετικά με το μνημειώδες αυτό κείμενο του Μπαρτ. Σύγχρονος λόγος, νέα οπτική, μια δημιουργική παρέμβαση στην δομή και την λειτουργία του κειμένου του Μπαρτ, με βάση την έννοια της Εικόνας.

έκδοση 2012

Ερίκ Μαρτύ (Éric Marty)

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!