Επιβάτες φορτηγών

Σαράντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Στέφανος πηγαίνει για πρώτη φορά στο κατεχόμενο σπίτι του. Αρνείται να χτυπήσει την πόρτα, να ζητήσει άδεια για να μπει μέσα. Και, στις στιγμές που μένει απέξω, «ζει» ξανά τα παιδικά και νεανικά του χρόνια, μέχρι την τελευταία φορά, που είχε φύγει, τη μέρα της εισβολής.

Εκεί, μνήμες και συναισθήματα τον ωθούν στην απόλυτη συνειδητοποίηση της έννοιας της κατοχής. Ακολουθούν οι εμπειρίες του πολέμου, αποκαλυπτικές της προδοσίας που είχε συντελεστεί και η οποία συνέτεινε ώστε να «παραδοθεί» η Κύπρος στους Τούρκους. Οι θύμησες έχουν στο επίκεντρό τους και τον φίλο των παιδικών του χρόνων, τον Πάνο, αγνοούμενο από τότε, ένα από τα χιλιάδες πρόσωπα μιας τραγωδίας που εκτυλίσσεται ασταμάτητα επί δεκαετίες.

Στα ίδια χρόνια και σε παράλληλες εμπειρίες «επιστρέφουν» ο γιατρός Κρίτων Μιχαηλίδης, λοκατζής τις δραματικές εκείνες μέρες, αλλά και ο Κρις Ιωακειμίδης, καθηγητής στις ΗΠΑ, που ταξιδεύει για πρώτη φορά μετά το ’74 στην Κύπρο για να συναντήσει ξανά τους παλιούς του συμπολεμιστές και να κάνει μαζί τους έναν απολογισμό.

Ο Κώστας Λυμπουρής, με τη σίγουρη γλώσσα ενός δόκιμου συγγραφέα που ελέγχει το υλικό του, γράφει ουσιαστικά ένα μυθιστόρημα για τη ζωντανή μνήμη, για το βιωματικό φορτίο που κουβαλούν και θα κουβαλούν οι άνθρωποι που ζουν την ιστορία· συνάμα, οι Επιβάτες φορτηγών είναι και ένας λογοτεχνικός απολογισμός γεγονότων που σημάδεψαν μια ολόκληρη γενιά, έναν ολόκληρο λαό.

ISBN 9789604861347, έκδοση 2017

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Κώστας Λυμπουρής γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου το 1950 και μεγάλωσε στο Κάτω Δίκωμο, κατεχόμενο χωριό της επαρχίας Κερύνειας.

Από το 1976 υπηρετεί ως φιλόλογος σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης. Είχε πλούσια δράση στη συνδικαλιστική οργάνωση των καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ) και στον Σύνδεσμο Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων, στην προεδρία του οποίου υπηρέτησε για εφτά χρόνια. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Εκπαιδευτικού Μεταρρυθμιστικού Ομίλου Κύπρου και μέλος στα συμβούλια άλλων, εκπαιδευτικών κυρίως, ομίλων και συνδέσμων.

Από το 2000 εκδίδει, μαζί με ακαδημαϊκούς από την Κύπρο και την Ελλάδα, το λογοτεχνικό περιοδικό Ύλαντρον. Κείμενά του σε εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και συνδικαλιστικά ζητήματα δημοσιεύονται στον ημερήσιο Τύπο της Κύπρου. Διηγήματά του δημοσιεύτηκαν στο λογοτεχνικά περιοδικά Ύλαντρον και Πόρφυρας.

Από το τέλος του 2008 υπηρετεί ως μορφωτικός σύμβουλος στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!