«Έρχεται ο σινεμάς»

Το νέο βιβλίο της Ντίνας Εξάρχου είναι μια έκπληξη. Η Ελλάδα τού ΄60. Η Ελλάδα του διωγμένου αριστερού που προσπαθεί να βρει μια δουλειά στην Αθήνα για να ζήσει. Η Ελλάδα του διχασμού και της φτώχειας. Η Ελλάδα της ερημωμένης επαρχίας. Οι μισοί έχουν φύγει και οι άλλοι μισοί έτοιμοι για φευγιό. Και γι’ αυτούς που απομένουν η ζωή δεν είναι εύκολη. Παλεύουν με τις βροχές, με τα λιοπύρια, με τους πάγους, με τα χαλάζια, με τις λάσπες, με την αγωνία και τον κόπο τους που τον πουλάνε τζάμπα. Λίγες και οι ευκαιρίες για διασκέδαση, «έχουμε να κάνουμε πανηγύρι από την απελευθέρωση».

Δεκαετία του ΄60. Εποχή μεταβατική. Στην Αθήνα έχουνε «σανσέρια», φως, νερό, ακόμα και «χαρτί υγείας» έχουνε. Και κινηματογράφους. «Άστυ», «Έσπερο», «Αττικόν».

Σε ένα ρημαγμένο χωριό της Πελοποννήσου, ένας νεαρός αποφασίζει να εγκαταλείψει τα γράμματα και να γίνει αμπελουργός και κινηματογραφιστής. Με όπλο την προοδευτική σκέψη και τον ελληνικό κινηματογράφο των δεκαετιών του ΄50 και του ΄60, φέρνει στα χωριά το καινούργιο, το χαμόγελο, την «καλημέρα» του γείτονα, την ελπίδα. Σιγά σιγά έρχεται το νερό στην αυλή, ο απόπατος, το ηλεκτρικό ρεύμα…

Το μυθιστόρημα «Έρχεται ο σινεμάς» της Εξάρχου γιγαντώνει τον άνθρωπο – εμπόδιο σε όσα απεργάζονται και σήμερα οι γνωστές πηγές κακοδαιμονίας της πατρίδας.

ISBN 9789609492201, έκδοση 2012

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Ντίνα Εξάρχου είναι συνταξιούχος δημοσιογράφος μετά από τρεις δεκαετίες θητείας στην έντυπη δημοσιογραφία («Αυγή», «Ριζοσπάστης», «Έθνος», «Ελεύθερος Τύπος», «Επίκαιρα», «Γυναίκα», «Εικόνες», «Αγρότης του 2000″) και ένα μικρό «διάλειμμα» στο ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων του MEGA CHANNEL.

Πρώην μέλος του Μικτού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). Συνταξιούχος αλλά όχι αποστρατευμένη από τη δημοσιογραφία. Συνεργάζεται, ως αρθρογράφος, με την ηλεκτρονική εφημερίδα της Σοφίας Βούλτεψη «Ελεύθερη Ζώνη».

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1978 είναι παντρεμένη με τον μηχανικό του Εμπορικού Ναυτικού Γιάννη Τσιγκούνη.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!