Εργοστάσιο σφηκών

To Eργοστάσιο σφηκών είναι το βιβλίο – σοκ που ανέδειξε τον Iain Banks ως έναν πιο τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της σύγχρονης βρετανικής καλτ λογοτεχνίας.

Mπείτε, αν τολμάτε, στον παράξενο κόσμο του δεκαεξάχρονου Φρανκ και δείτε μέσα από τα μάτια του. «Δύο χρόνια αφότου είχα σκοτώσει τον Mπλάιδ, δολοφόνησα το μικρό μου αδελφό, τον Πωλ, για εντελώς διαφορετικούς και σίγουρα πιο σοβαρούς λόγους, κι ένα χρόνο μετά από τον Πωλ σκότωσα τη μικρή μου ξαδέρφη Eσμεράλντα, μάλλον από σκέτο καπρίτσιο και χωρίς λόγο. Aυτό είναι και το σκορ μου μέχρι σήμερα. Tρεις. Eδώ και χρόνια δεν έχω σκοτώσει κανέναν άλλο και δε σκοπεύω να σκοτώσω ξανά στο μέλλον. Ήταν απλώς μια φάση που περνούσα».

ISBN 9789604362677, έκδοση 2009

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Iain Banks (1954-2013) γεννήθηκε στη Σκωτία.

Άρχισε να γράφει σε νεαρή ηλικία βιβλία επιστημονικής φαντασίας (όπως το The Hungarian Lift-Jet, σε ηλικία 16 ετών), τα οποία όμως δεν βρήκαν ανταπόκριση. Όλα άλλαξαν το 1984, όταν ο εκδοτικός οίκος Futura εξέδωσε το βιβλίο του Εργοστάσιο σφηκών (The Wasp Factory) το οποίο σημείωσε αναπάντεχη επιτυχία, κάνοντάς τον να αφοσιωθεί στη συγγραφή. Ο επιμελητής του στις εκδόσεις Macmillan, James Hale, λέγεται ότι του συνέστησε να γράφει ένα μυθιστόρημα κάθε χρόνο, και ο ίδιος συμφώνησε με αυτό το σχέδιο.

Έκτοτε εξέδωσε 26 μυθιστορήματα, ανάμεσά τους και δώδεκα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας, τα οποία υπέγραψε ως Iain Μ. Banks. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους βρετανούς συγγραφείς (Οι Times του Λονδίνου τον συμπεριέλαβαν στους 50 σημεντικότερους Βρετανούς μυθιστοριογράφους μετά το 1945, το 2008).

Κέρδισε δύο φορές το British Science Fiction Association Award για τα βιβλία του Feersum Endjinn, 1994, και Excession, 1996, και υπήρξε υποψήφιος για το βραβείο Hugo το 2005 για τη νουβέλα The Algebraist. Το μυθιστόρημά του Complicity μεταφέρθηκε στο σινεμά και το The Crow Road έγινε σειρά του BBC.

Πέθανε στις 9 Ιουνίου 2013, σε ηλικία 59 ετών, από καρκίνο της χοληδόχου κύστεως. Το τελευταίο, 27ο μυθιστόρημα που πρόλαβε να γράψει, με τίτλο The Quarry, είχε ήδη παραδοθεί στον εκδότη του και πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 20 Ιουνίου 2013.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!