Έθιμα ταφής

[ γράφει η Παναγιώτα Κουτσογεωργοπούλου ]

Αστυνομικό, κοινωνικό, αισθηματικό, θρίλερ ή road trip, όπως και να χαρακτηριστεί το Έθιμα ταφής, το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα αξιόλογο και εξαιρετικά ενδιαφέρον ανάγνωσμα, το οποίο προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους και κυρίως στις γυναίκες.

Πρόκειται για ένα βιβλίο βασισμένο στην πραγματική ιστορία της Άγκνες Μάγκνουσντότιρ η οποία καταδικάστηκε σε θάνατο για τη συμμετοχή της στη βίαιη δολοφονία του εραστή της και υπήρξε το τελευταίο άτομο που εκτελέστηκε στην Ισλανδία.

Η Άγκνες εξαναγκάζεται να περάσει τους τελευταίους μήνες της ζωής της στο αγρόκτημα του Νομαρχιακού Υπαλλήλου Γιον Γιόνσον, στο ίδιο σπίτι με τη γυναίκα του και τις δυο τους κόρες, εξομολογούμενη στον νεαρό εφημέριο Τότι, που προσπαθεί να την στηρίξει και να της δώσει κουράγιο.

Μέσα από αυτές τις εξομολογήσεις και την επαφή που αποκτά σιγά σιγά μέσα στην οικογένεια ξετυλίγεται η ιστορία της, η οποία δεν είναι ακριβώς όπως φαίνεται μέσα από τα ψυχρά επίσημα έγγραφα που παρατίθενται κατά διαστήματα μέσα στο βιβλίο. Ξεδιπλώνεται η ιστορία μιας ευφυούς, ανεξάρτητης, μοναχικής και παρ’ όλες τις κακουχίες που έχει περάσει ευγενικής και πονόψυχης γυναίκας, η οποία είναι αρκετά μπροστά από την εποχή της (19ος αιώνας), μορφωμένης και διαβασμένης σε σχέση με τους υπόλοιπους συμπατριώτες της -στοιχεία του χαρακτήρα της που τελικά τα πλήρωσε ακριβά με την ίδια της τη ζωή.

Εκτός από το ιστορικό του βιβλίου, που είναι ένα από τα πιο πρωτότυπα και ενδιαφέροντα που έχουν περάσει από τα χέρια μου, εντύπωση κάνουν οι περιγραφές του άγριου, μοναχικού και αφιλόξενου τοπίου της Βόρειας Ισλανδίας, καθώς και οι περιγραφές των κοινωνικών και οικογενειακών δεσμών, σφιχτών και δυνατών για τους πιο προνομιούχους, χαλαρών και μοναχικών για τους φτωχούς και περιπλανώμενους εργάτες.

Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο η καθημερινή μάχη για την επιβίωση, που για μια γυναίκα είναι ακόμη πιο δύσκολη, αφού είναι έρμαιο του κάθε εργοδότη που την κρατάει για ένα κομμάτι ψωμί και μια στέγη αμφιβόλου ποιότητας και προστασίας, και που η ζωή της εξαρτάται από την καλή θέληση των άλλων.

Μέσα σε όλα αυτά βρίσκουμε τους άγνωστους και ξένους προς εμάς και την ψυχολογία μας θρύλους, ήθη και έθιμα, τοπία και εικόνες δοσμένα με παραστατικό τρόπο, που ταξιδεύουν και συγκλονίζουν τον αναγνώστη.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!