Το φεγγάρι στον υπόνομο

Η αυτοκτονία της αδελφής του κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, πριν από εφτά μήνες, σε ένα σοκάκι της Φιλαδέλφεια, στοιχειώνει ακόμα τον λιμενεργάτη Μπιλ Κέριγκαν.

Στο κακόφημο μπαρ όπου συχνάζει θα γνωρίσει ένα βράδυ τη Λορέτα Τσάνινγκ, μια όμορφη, πλούσια και αινιγματική κοπέλα, από την πάνω μεριά της πόλης -από έναν διαφορετικό κόσμο που αντιπροσωπεύει γι’ αυτόν το άπιαστο όνειρο, μια διέξοδο από το κολαστήριο της ύπαρξής του, μακριά από τα χαμόσπιτα και τα σκοτεινά σοκάκια. Αλλά η Λορέτα μπορεί επίσης να κρατά το κλειδί για τη λύση του μυστηρίου του θανάτου της αδελφής του…

Το Το φεγγάρι στον υπόνομο είναι μια συναρπαστική ιστορία πόθου και εκδίκησης, που δίκαια συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κλασικά έργα της αμερικανικής λογοτεχνίας νουάρ.

Στο βιβλίο βασίστηκε η ταινία του Jean-Jacques Beineix με πρωταγωνιστή τον Gerard Depardieu και τη Nastassja Kinski.

ISBN 9789608338784, έκδοση 2016

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο David Loeb Goodis (1917-1967) ήταν Αμερικανός συγγραφέας ιστοριών νουάρ και σεναριογράφος.

Γενημμένος στη Φιλαδέλφεια, μοίρασε τα χρόνια τής επαγγελματικής του σταδιοδρομίας  ανάμεσα στη γεννέτειρά του, τη Ν. Υόρκη και το Χόλιγουντ. Άρχισε να γράφει αστυνομικά μυθιστορήματα τη δεκαετία του ’40 (πρώτο βιβλίο: «Retreat from Oblivion», 1939), τα οποία απέρριπταν οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι, μέχρις ότου καταφέρει να γίνει γνωστός, το 1946, με το «Σκοτεινό πέρασμα» («Dark Passage»), που δημοσιεύθηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα «The Saturday Evening Post», εκδόθηκε σε βιβλίο και μεταφέρθηκε στην οθόνη από τη Warner Bros., σε σκηνοθεσία Ντέλμερ Ντέιβις, με τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και τη Λορίν Μπακόλ στους βασικούς ρόλους, σε μια από τις καλύτερες ταινίες του αμερικανικού φιλμ νουάρ.

Η επιτυχία της ταινίας του έδωσε την ευκαιρία να υπογράψει εξαετές συμβόλαιο με τη Warner Bros, ως σεναριογράφος. Εν συνεχεία έγραψε πολλά σενάρια και 18, συνολικά, μυθιστορήματα μυστηρίου και αγωνίας, από τα οποία ξεχώρισαν επίσης τα «Nightfall», 1947, «Cassidy’s Girl», 1951, «Το φεγγάρι στον υπόνομο», 1953 -γαλλική ταινία του Ζαν Ζακ Μπενέξ, αργότερα, το 1983, «The Burglar», 1953-ταινία του Πολ Γουέντκος, το 1957, «Street of No Return», 1954-ταινία του Σάμουελ Φούλερ, το 1989, «Down There», 1956 -ταινία του Φρανσουά Τριφό, το 1960, με τίτλο «Μην πυροβολείτε τον πιανίστα», «Fire in the Flesh», 1957, κ.ά.

Πέθανε στις 7 Ιανουαρίου 1967, σε ηλικία 49 ετών, ενώ εκκρεμούσε αγωγή του εναντίον της United Artists και του τηλεοπτικού δικτύου ABC, με την οποία ισχυριζόταν ότι το δημοφιλές σήριαλ «Ο φυγάς», με ήρωα έναν γιατρό που καταδιώκεται άδικα για το φόνο της γυναίκας του, βασιζόταν, στην πραγματικότητα, στο δικό του μυθιστόρημα «Σκοτεινό πέρασμα», του 1946.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!