Φλέγομαι

Μυθιστορηματική βιογραφία του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι

26 Μαρτίου 1930, ο τριανταεπτάχρονος Ρώσος ποιητής Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι νοσηλεύεται σε ψυχιατρική κλινική με κατάθλιψη· λίγες μέρες αργότερα θα αυτοκτονήσει φυτεύοντας μια σφαίρα στην καρδιά του. Ενθουσιώδης και διαυγής, ανυποχώρητος και απελπισμένος, ο Μαγιακόφσκι θα σφραγίσει με τον θάνατό του το τέλος της σοσιαλιστικής αθωότητας.

Σε αυτό το εκρηκτικό μυθιστόρημα ξεδιπλώνονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα της ζωής του και παράλληλα φωτίζεται όλη του η αντικομφορμιστική διαδρομή που ταυτίστηκε με τα πρώτα χρόνια της Ρωσικής Επανάστασης.

Συμπρωταγωνιστές του ιστορικά πρόσωπα, ποιητές, καλλιτέχνες και θεωρητικοί, οι οποίοι μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου εξηγούν με πάθος τις απόψεις τους και διαπληκτίζονται ή συμφωνούν, ζωντανεύοντας μια εποχή που πραγματικά έφερε «τον κόσμο ανάποδα».

Ο Μαγιακόφσκι συνδέθηκε με την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Το βιβλίο είχε πρωτοκυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Scripta το 2001 σε μετάφραση Γρηγόρη Κονδύλη.

ISBN 9786180310764, έκδοση 2017

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου του 1893. Πρωτοπαρουσιάστηκε ως ποιητής στην κοινή έκδοση των φουτουριστών το 1912 με δυο ποιήματα. Το 1914-1915 γράφει το Σύννεφο με παντελόνια -του οποίου η πρώτη πλήρη έκδοσή έγινε το 1918.

Ο Μαγιακόφσκι ήταν ήδη ένας δόκιμος ποιητής, όταν η Ρωσία γνώρισε τον κατακλυσμό του 1917. Στο πλαίσιο της Επανάστασης, αναπτύσσει τρομερή δραστηριότητα σε πολλούς τομείς ταυτόχρονα. Δημοσιογραφεί, φτιάχνει αφίσες, γράφει διαφημιστικά κείμενα, γράφει κινηματογραφικά σενάρια και παίζει ο ίδιος σε ταινίες.

Το 1927 με αφορμή τα δέκα χρόνια της Επανάστασης ο Μαγιακόφσκι γράφει το συνθετικό ποίημα «Καλά!» Το 1927-1928 ο Μαγιακόφσκι ταξίδεψε πολύ στη Σοβιετική Ένωση διαβάζοντας σε λογοτεχνικές βραδιές αποσπάσματα από το ποίημα αυτό. Ωστόσο, κανένα άλλο έργο του δεν έχει συναντήσει τόσο έντονη και αρνητική κριτική και δεν αμφισβητήθηκε τόσο πολύ για την ειλικρίνεια και για τις προθέσεις του. Στις 14 του Απρίλη του 1930, ύστερα από μια περίοδο έντονης αμφισβήτησης και κριτικής, έθεσε τέρμα στη ζωή του με μια σφαίρα στο κεφάλι.

Το χωριό όπου γεννήθηκε, σήμερα, σε ένδειξη μνήμης, έχει πάρει το όνομά του. Ο Μαγιακόφσκι ήταν ένας από τους επαναστάτες του 20ού αιώνα.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!