Φόνος στην κουζίνα του Πτολεμαίου

269 π.Χ. – Οικουμένης και γεύσεων περιήγησης

Ένας από τους πιο διάσημους μάγειρες της ελληνιστικής περιόδου δολοφονείται στη θαλαμηγό του Πτολεμαίου Β΄ του Φιλάδελφου, κατά τη διάρκεια μιας κρουαζιέρας στο Νείλο. Ο Φορμίων, ένας Αθηναίος ναυτικός και γευσιγνώστης, αναλαμβάνει να βρει το δολοφόνο.

Στην προσπάθειά του αυτή, ο ήρωας ταξιδεύει στο μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου, από τη Ρόδο και την Αλεξάνδρεια μέχρι τη Μασσαλία, την Περσία και την Ινδία. Βλέπει από κοντά τον Κολοσσό της Ρόδου, το Φάρο της Αλεξάνδρειας, τη Μεγάλη Πυραμίδα στην Αίγυπτο και τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας. Συναντά μεγάλες προσωπικότητες της εποχής του, συμμετέχει σε συμπόσια κι εμπλέκεται σε ένα σωρό συζητήσεις και απρόοπτα συμβάντα.

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα, μέσα στις σελίδες του οποίου παρουσιάζεται με συγχρονικό τρόπο η καθημερινή ζωή του 269 π.Χ. Μια φρέσκια ματιά στην ιστορία του φαγητού και παράλληλα μια ανθολογία της αρχαίας ελληνικής γραμματείας σχετικά με αυτό το θέμα, με πολλά αποσπάσματα από κείμενα γαστρονόμων, φιλοσόφων και ποιητών.

Από τον Αρχέστρατο και τον Αθήναιο μέχρι τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, οι διατροφικές συνήθειες και αντιλήψεις των προγόνων μας παρουσιάζονται σε μια μοντέρνα κι ευχάριστη εκδοχή των «Δειπνοσοφιστών», ενώ παράλληλα το ενδιαφέρον του αναγνώστη παραμένει αμείωτο λόγω των ανατρεπτικών αποκαλύψεων που σχετίζονται με την εξιχνίαση του φόνου του πιο διάσημου μάγειρα της εποχής.

Η μαγειρική της αρχαιότητας δοσμένη με έναν πρωτότυπο τρόπο και με πολλές συνταγές που μπορείτε κι εσείς να μαγειρέψετε!

ISBN 9789606748516, έκδοση 2009

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γιάννης Λεμονής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Σπούδασε σχέδιο και διακόσμηση και παρακολούθησε μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης. Διδάχθηκε χαρακτική και σύνθεση στην Αθήνα και στη Ρώμη από τον maestro Juliano Kattinis.

Παράλληλα η μεγάλη αγάπη του για τη μαγειρική, την οποία καλλιέργησε όλα αυτά τα χρόνια, τον οδήγησε στο χώρο των εκδόσεων, όπου έκανε επιμέλειες βιβλίων μαγειρικής, όπως αυτών του Jamie Oliver και του Jose Carreras. Επίσης συνεργάστηκε στη δημιουργία της σειράς «Γαστρονομία και Πολιτισμός» (Εκδόσεις Ερμείας).

Στο πλαίσιο αυτής της σειράς συμμετείχε ως σύμβουλος έκδοσης στη «Μικρή Ιστορία της Γαστρονομίας και της Μαγειρικής», ενώ ανθολόγησε και έγραψε με τη Μαρίνα Αννίνου τα: «Η μαγειρική των Γάλλων συγγραφέων», «Η κυρία Μπίτον και οι Άγγλοι συγγραφείς», «Στα συμπόσια των αρχαίων», «Η Λατινική Αμερική οι συγγραφείς και η κουζίνα της».

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!