Φως μέσα στη θύελλα (κριτική)

[ γράφει ο Δημήτρης Ντούρλιας ]

Το νέο βιβλίο του Κώστα Κρομμύδα με τίτλο Φως μέσα στη θύελλα ήρθε για να κάνει τη διαφορά στο ύφος και τη θεματολογία που μας είχε συνηθίσει ο συγγραφέας στα προηγούμενα έργα του.

Από το Η Ζωή που έλειπε μέχρι και το Ουρανόεσσα, ο Κώστας Κρομμύδας εξύφαινε την υπόθεση με κεντρικό πυρήνα μια ερωτική ιστορία, χρησιμοποιώντας πάντοτε στοιχεία από αληθινές εξιστορήσεις των οποίων είχε γίνει κοινωνός κάποια στιγμή της ζωής του.

Στο Φως μέσα στη θύελλα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Εδώ έχουμε μια μυθοπλασία που δεν βασίζεται σε κάποια γεγονότα, αλλά έχει προκύψει εξ ολοκλήρου από τον ίδιο τον συγγραφέα. Επίσης για πρώτη φορά στα βιβλία του, και ενώ πάντα χρησιμοποιεί στη περιγραφή του το πρώτο πρόσωπο, τη θέση του κεντρικού ήρωα τον παίρνει μια γυναίκα, η Φωτεινή. Έτσι ο αναγνώστης παρακολουθεί την εξέλιξη της ιστορίας μέσα από την περιγραφή της ηρωίδας, αλλά παραδόξως δεν του προκαλεί καμία σύγχυση το γεγονός πως ο συγγραφέας δεν είναι του ίδιου φύλου.Κώστας Κρομμύδας

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα φανταστικό νησί, την Άθωρα, που βρίσκεται στη μέση του Αιγαίου Πελάγους, αρκετά μακριά από άλλα νησιά, που όμως όπου χρειάζεται στην υπόθεση κατονομάζονται με τα πραγματικά τους ονόματα. Η Φωτεινή, μια επιστήμων με σπουδές Ιατρικής αρχικά, που την κέρδισε όμως η Παλαιοντολογία, βρίσκεται στο κέντρο μιας αλληλουχίας φόνων ανά τον κόσμο. Η επίσκεψή της στο νησί τής καταγωγής της, την Άθωρα, πριν την εγκατάστασή της στην Αμερική, θα συμπέσει με μια τρομακτικής ισχύος θύελλα, αλλά και με την άφιξη ενός δολοφόνου στο νησί που σκοπό έχει να ολοκληρώσει το έργο του.

Το νέο μυθιστόρημα του Κώστα Κρομμύδα διαπνέεται έντονα από μία noir ατμόσφαιρα. Το ερωτικό στοιχείο δεν είναι πια στο κέντρο και το όλο έργο έχει την δομή και το χαρακτήρα ενός αστυνομικού μυθιστορήματος. Η πλοκή του δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ώστε να κουράσει, αλλά είναι τόση όση χρειάζεται προκειμένου στο τέλος ο συγγραφέας να πετύχει τον αιφνιδιασμό τού αναγνώστη και την ανατροπή της ιστορίας.

Οι περιγραφές του νησιού, του τοπίου και των κατοίκων του, είναι πολύ παραστατικές και, παρόλο που αυτό το νησί δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, σχηματίζεται πολύ εύκολα η εικόνα του. Είναι κάτι που έχει καταφέρει να πετύχει ο συγγραφέας, αν και αρχικά ξενίζει να μην μπορεί ο αναγνώστης να το ταυτίσει με μία υπάρχουσα τοποθεσία.

Οι χαρακτήρες που εμφανίζονται στην ιστορία είναι τοποθετημένοι έτσι ώστε να μην δημιουργείται σύγχυση μεταξύ τους. Κάποιοι κάνουν ένα πολύ μικρό πέρασμα, ενώ κάποιοι από τους υπόλοιπους περιφερειακούς χαρακτήρες εμφανίζονται σε σημεία κλειδιά για να προχωρήσει η υπόθεση και δεν χρησιμοποιούνται άσκοπα. Στους κεντρικούς ήρωες, πλην της Φωτεινής, δεν γίνεται λεπτομερής αναφορά στο παρελθόν τους, κάτι που όμως συντελεί στη δημιουργία μίας ατμόσφαιρας μυστηρίου ώστε ο αναγνώστης να μην μπορεί εύκολα και γρήγορα να λύσει την υπόθεση.

Η λύση της υπόθεσης έχει έντονα ανατρεπτικά στοιχεία και είναι συναισθηματικά φορτισμένη. Ολοκληρώνει όμως το έργο κατά τρόπο ικανοποιητικό για τον αναγνώστη, παρόλο που τον αφήνει με αντιφατικά συναισθήματα για τα όσα έγιναν αλλά και για τον λόγο για τον οποίο έγιναν.

Το Φως μέσα στη θύελλα είναι ένα μυθιστόρημα που ευχάριστα θα καλύψει το χρόνο αυτού που θα το επιλέξει. Δεν είναι καθόλου κουραστικό, είναι σχετικά γρήγορο και κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι την τελευταία του σελίδα. Προσωπικά θεωρώ πολύ ελπιδοφόρα για το μέλλον τη στροφή του Κώστα Κρομμύδα σε ιστορίες που έχουν και λίγο από noir ατμόσφαιρα. Ούτως ή άλλως ξέρει να γράφει τηλεοπτικά και αυτό αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα, ώστε τα βιβλία του να είναι ευανάγνωστα και αγαπητά από τον βιβλιόφιλο κόσμο.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!