Η γαλλική εκστρατεία στον Μοριά και ο στρατάρχης Μαιζών

Πάτρα 1828: τουρκική κατοχή, ερείπια. Την ίδια χρονιά ο Γάλλος στρατάρχης Μαιζών έρχεται στην Ελλάδα, για να «ελευθερώσει» τον Μοριά. Αρχές του 1829: ο πληθυσμός της πόλης αριθμεί 4.000 χριστιανούς (Έλληνες) και 2.500 καθολικούς (Γάλλους στρατιώτες). Ιστορία και μύθος διαπλέκονται.

Το βιβλίο του Νίκου Τζανάκου έρχεται να απομυθοποιήσει τα ιστορικά, κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα με ερευνητικά κριτήρια. Πίσω από τον Γάλλο στρατάρχη εμφανίζονται στρατιωτικοί, επιστήμονες, περιηγητές, φιλέλληνες αλλά και τυχοδιώκτες. Η Γαλλική Επιστημονική Αποστολή προσφέρει καίριες πληροφορίες για τις καθημερινές συνθήκες ζωής, την κοινωνία της εποχής, τη διαχείριση των αρχαιοελληνικών μνημείων και του ελληνικού πολιτισμικού πλούτου, αλλά και την τύχη τους. Ο Γάλλος δεκανέας Mangeart μάς κληροδότησε ένα μοναδικό βιβλίο για τη ζωή των προγόνων μας. Ο στρατηγός Higonet μάς έσωσε από την πανώλη, ενώ o συνταγματάρχης Raybaud ήρθε πέντε φορές να πολεμήσει εθελοντικά στην Ελλάδα. Εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ελονοσία, ενώ 1.600 Γάλλοι στρατιώτες βρήκαν τον θάνατο από τις κακουχίες.

Η ανά χείρας έκδοση, λοιπόν, συνιστά γενικότερη μελέτη για τη γαλλική παρουσία στα ελληνικά τεκταινόμενα της εποχής, με πλούσια και σημαντικά ιστορικά τεκμήρια. Οι πρώιμες υπερβολές παραλείπονται, τα ιστορικά γεγονότα ανασύρονται από επίσημα κι ανεπίσημα έγγραφα, η αλληλογραφία ξεσκονίζεται, η μυθική διάσταση αφαιρείται. Ο αναγνώστης αποκτά πρόσβαση, χάρη στην απλή και αβίαστη πραγμάτευση των θεμάτων, σε ζητήματα κρίσιμα και αλληλένδετα με τις διεθνείς και τοπικές συνθήκες της εποχής δράσεως του Μαιζών.

Τελικά ούτε ο Μέγας Ναπολέων αναστήθηκε για να μας ελευθερώσει, ούτε ο Αλή Πασάς έγινε χριστιανός. Το μεγάλο ευρωπαϊκό κεφάλαιο της εποχής έπαιζε συχνά την Ελλάδα στο Χρηματιστήριο. Η πραγματικότητα αναδεικνύεται ανεπιτήδευτα και αμερόληπτα διαλευκαίνοντας τον μύθο. Η ιστορία της Πάτρας και της Ελλάδας εγγράφεται εκ νέου με κάθε γνήσια ανάγνωση.

ISBN 9789606628924, έκδοση 2017

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Νίκος Τζανάκος είναι πτυχιούχος Ελληνικού Πολιτισμού της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΕΑΠ. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Εκπαίδευση Ενηλίκων-Εκπαίδευση από Απόσταση, Τηλεκπαίδευση. Έχει επίσης σπουδάσει Μαθηματικά, καθώς και Διοίκηση και Τηλεπικοινωνίες.

Εργάστηκε στον ΟΤΕ ως διοικητικό διευθυντικό στέλεχος. Είναι δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Πατρέων, μέλος του Δ.Σ. της Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτ. Ελλάδος. Έχει διατελέσει πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου και αντιδήμαρχος, αναπληρωτής δημάρχου. Μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών για τη διεκδίκηση του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Οργάνωσης των Παιδικών Αγώνων (I.C.G.) υπό την αιγίδα της Δ.Ο.Ε. Ιδρυτικό μέλος του συλλόγου «Ο ΜΑΡΣΥΑΣ», ο οποίος ασχολείται με τη διάσωση, την ανάδειξη και τον επαναπατρισμό μνημείων της ελληνικής αρχαιότητας.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!