Γένεσις 1:26 (κριτική)

[ γράφει η Δέσποινα Δημητριάδου ]

«Σ΄ αυτό το ανατρεπτικό θρίλερ ο Lucas Marmaduke, γράφοντας με αβίαστη δωρικότητα, παρασύρει τον αναγνώστη σ’ ένα εφιαλτικό ταξίδι στους πιο σκοτεινούς τόπους της ανθρώπινης ψυχής»

Οφείλω να ομολογήσω ότι το συγκεκριμένο κείμενο, ενώ δεν ανήκει σε καμμία από τις κατηγορίες των βιβλίων που συνήθως επιλέγω να διαβάσω, με το που το ξεκίνησα μου φάνηκε σχεδόν αδύνατον να το αφήσω από τα χέρια μου πριν ολοκληρώσω την ανάγνωσή του. Όταν μετά από λίγες μόνο ώρες, έκλεισα αυτό το μικρό σε έκταση σελίδων αφήγημα, η αποφόρτισή μου άργησε αρκετά να έρθει γιατί η έντασή του ήταν σε υπερβολικά μεγάλη δόση.

Κατά την διάρκεια της ανάγνωσης δεν ήταν λίγες οι φορές που στο μυαλό μου ερχόταν η αξεπέραστη Μεταμόρφωση του Κάφκα μόνο που στο Γένεσις 1:26, ο πρωταγωνιστής μεταλλάσσεται σταδιακά από έναν απλό και καθημερινό οικογενειάρχη σε έναν ακραία βίαιο κατά συρροήν δολοφόνο που δεν διαθέτει κανένα ίχνος οίκτου για τα θύματά του. Μέχρι τέλους, δεν υπάρχει το παραμικρό σημάδι μεταμέλειας ούτε μια μικρή αναφορά που θα μπορούσε, έστω και αμυδρά, να ελαφρύνει κάπως το βάρος των απερίγραπτων πράξεών του. photo Gammanuepsilonsigmaiotasigmaf 126 kapparhoiotatauiotakappa_zps8r0zlt0j.jpg

Αρκετές συγκλίσεις της υπόθεσης βρήκα και με τη γαλλική ταινία Απάνθρωπος (Cruel) του 2014, την σκηνοθεσία της οποίας έκανε ο Eric Cherriere. Χαρακτηριστικότερες από αυτές είναι οι υπαρξιακοί προβληματισμοί του δολοφόνου αλλά και η σκιαγράφηση μιας πόλης που εδραιώνεται στο μυαλό του σαν μια αόρατη φυλακή: «Έπρεπε να εγκαταλείψω την πόλη. Έστω για λίγες ώρες. Ασφυκτιούσα. Απέραντο τσιμέντο, άναρχη δόμηση, παρανοϊκοί άνθρωποι. Δεν ξέρω αν τους τρέλαινε η πόλη ή αν η έμφυτη τρέλα τους κατέστρεψε την πόλη και τους ίδιους…»

Το κεντρικό πρόσωπο αυτής της ιστορίας ζει μια πολύ φυσιολογική καθημερινότητα. Ακολουθεί την ζωή και τις συνήθειες κάθε συγκροτημένου -επιφανειακά τουλάχιστον- αστού μιας σύγχρονης μεγαλούπολης. Πίσω από την επιφάνεια όμως, κάτω απ΄ όλα όσα τα μάτια δεν μπορούν να διακρίνουν, υπάρχει ένας άνθρωπος με διαταραγμένη ψυχοπαθολογία. Αρκεί μόνο μια σπίθα για να πυροδοτήσει την παράνοιά του. Μετά από ένα τραγικό ατύχημα, το οποίο παίζει ρόλο-κλειδί, ο κεντρικός ήρωας βλέπει τον εαυτό του να αλλάζει δραματικά. Σαν χείμαρρος σαρώνουν την ίδια του την ύπαρξη τα πιο άγρια ένστικτα και μεταμορφώνεται στον εφιάλτη που κανείς δεν θα ήθελε να συναντήσει στον δρόμο του. Ξεκινάει την ξέφρενη δολοφονική του πορεία από τα πιο κοντινά του πρόσωπα και πολύ γρήγορα, όταν αυτά δεν υπάρχουν πια στη ζωή, συνεχίζει απλώς με όποιον… διασταυρωθεί μαζί του! Κοιτώντας τον εαυτό του στον καθρέφτη δεν βλέπει έναν δολοφόνο, αλλά μια υπερδύναμη, μια θεότητα στης οποίας τα χέρια βρίσκεται η απόλυτη εξουσία που της επιτρέπει να έχει την αποκλειστική επιλογή του ποιος θα συνεχίσει να ζει και ποιος όχι. Αυτή η τεράστα δύναμη που συνειδητοποιεί ότι διαθέτει τον οδηγεί να συνεχίσει τις αποτρόπαιες πράξεις του, αντλώντας κάθε φορά από αυτές ακόμα μεγαλύτερη ηδονή!

Ο συγγραφέας καταφέρνει και τοποθετεί τον αναγνώστη πίσω από το κεντρικό πρόσωπο του βιβλίου, το οποίο είναι σαν να χάνει την φυσική του υπόσταση, σαν να γίνεται το σώμα του διάφανο, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί ο αναγνώστης -σε πρώτο πλάνο- όλο το φάσμα της παράλογης δράσης του. Το πέρασμα από την λογική στην παράνοια και τον απόλυτο τρόμο έρχεται χωρίς ιδιαίτερα προειδοποιητικά σημάδια. Η ιστορία που μας αφηγείται ο συγγραφέας Lucas Marmaduke είναι σαρωτική, εξαιρετικά εθιστική, σκληρή, γεμάτη από ωμή βία, αίμα, κυνισμό αλλά και φιλοσοφικούς προβληματισμούς γύρω από την σύγχρονη ζωή, το αστικό περιβάλλον και τις αρνητικές του επιπτώσεις στον ανθρώπινο ψυχισμό, τον φόβο μέσα στον οποίο ζει ο σύγχρονος άνθρωπος και την αποξένωσή του από τον ίδιο του τον εαυτό.

Θα ήθελα, κλείνοντας, να αναφέρω ότι είναι ιδιαίτερα ελκυστική στον αναγνώστη μια προσεγμένη έκδοση όπως αυτή, που δίνει ξεκάθαρα βαρύτητα σε όλες εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες που μετατρέπουν την ανάγνωση σε απόλαυση. Προσεγμένο εξώφυλλο, ευανάγνωστη γραμματοσειρά, καλής ποιότητας χαρτί και μικρές δημιουργικές παρεμβάσεις σε κάθε σελίδα, ώστε το σύνολο να θυμίζει… graphic novel!

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!