Γεννηθείς εις Καύκασον Ρωσίας

Το ανά χείρας πόνημα Γεννηθείς εις Καύκασον Ρωσίας των Ανδρέα Αθανασιάδη και Χρήστου Μιχαηλίδη είναι ένα φιλόδοξο συγγραφικό και εκδοτικό εγχείρημα, αφού μέσα από τις 384 σελίδες του επιχειρείται η συνολική ιστορική πλαισίωση της περιπετειώδους πορείας μιας ομάδας ανθρώπων, που ξεκίνησαν από τον Πόντο, το 1878, εγκαταλείποντας την προπατορική τους πατρίδα, τον μαρτυρικό Πόντο, για να εγκατασταθούν στο Κυβερνείο Καρς του Καυκάσου, με μοναδικό αντάλλαγμα την Ελευθερία που τους υποσχόταν η ομόδοξη Ρωσία.

Εκεί ανέπτυξαν σε αξιοθαύμαστο βαθμό τον κοινοτισμό και την αλληλεγγύη και αντιστάθηκαν με σθένος στον εκρωσισμό. Έζησαν στον Καύκασο περίπου σαράντα χρόνια, επηρεάστηκαν από τον πολιτισμό του και από την Οκτωβριανή Επανάσταση, για να βρεθούν το 1921 στη δίνη των γεωπολιτικών ανακατατάξεων που οδήγησαν στον ολοκληρωτικό ξεριζωμό από τα χώματα της Ανατολής και στην εγκατάστασή τους στην Ελλάδα.

.Νόμιζαν ότι είναι η τελευταία «στάση» στο προαιώνιο ταξίδι της φυλής και έδωσαν οι ίδιοι στο χωριό τους το όνομα Ποντοκώμη, για να μην ξεχαστεί ποτέ η γλυκιά πατρίδα. Εδώ, τους παρέσυρε η δίνη της Κατοχής και του Εμφυλίου πληρώνοντας βαρύ τίμημα για την καταγωγή τους, αφού το Γεννηθείς εις Καύκασον Ρωσίας γράφτηκε στην ταυτότητά τους…

Ελπίζουμε η έκδοση αυτή, η οποία είναι εξαντλητικά τεκμηριωμένη, εκτός του ότι διασώζει πολύτιμα ιστορικά στοιχεία που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής Ιστορίας, να συμβάλλει στην πολυπόθητη ενότητα του λαού μας, αφού η ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας είναι το πιο πολύτιμο και στέρεο εργαλείο για την εξασφάλισή της.

ISBN 9789608362406, έκδοση 2010

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα Ανδρέα Αθανασιάδη

Ο Ανδρέας Αθανασιάδης γεννήθηκε το 1963 στην Ποντοκώμη Εορδαίας.

Σπούδασε Μαθηματικά, Παιδαγωγικά και τοπική Ιστορία και υπηρετεί ως δάσκαλος στο δημοτικό σχολείο Ποντοκώμης.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις πολιτικές ταυτότητες και επιλογές των εθνοτικών ομάδων, στην περιοχή της Μακεδονίας κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου, της Κατοχής και του Εμφυλίου.

Έχει λάβει μέρος σε ιστορικά συνέδρια ως εισηγητής, ενώ μέρος των εργασιών είναι δημοσιοποιημένο στο διαδίκτυο.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!