Γεωπολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων

Από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Κοινωνία των Εθνών

Άναρχη διεθνής κοινωνία και ο θρίαμβος της κρατικής κυριαρχίας

Η γεωπολιτική εξετάζει το κράτος ως γεωγραφικό οργανισμό το οποίο κάνοντας ιδιοφυή χρήση των συνιστωσών που το προσδιορίζουν, θα μπορούσε να μεγιστοποιήσει τη δύναμη του φθάνοντας στο σημείο να πετύχει ακόμη και την παγκόσμια κυριαρχία.

Όσον αφορά τη συλλογική ασφάλεια, η μελέτη επιχειρεί να θεμελιώσει την άποψη ότι καμία μεγάλη δύναμη δεν διατίθεται να υπερασπιστεί τη διεθνή ασφάλεια και τη διεθνή έννομη τάξη όταν η εφαρμογή αυτής υπονομεύει ή δεν προάγει τα στρατηγικά συμφέροντά της ή εφόσον οι παραβιάσεις της διεθνούς έννομης τάξης από άλλη δύναμη δεν θίγουν τα άμεσα συμφέροντά της.

ISBN 9789600805574, έκδοση 2011

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Πέτρος Σιούσιουρας υπηρετεί ως αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ασχολείται με θέματα γεωπολιτικής, δικαίου της θάλασσας, ναυτιλίας και θαλασσίων μεταφορών.

Έχοντας πτυχίο από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών και διδακτορικό δίπλωμα από το τμήμα Δικαίου του ιδίου Πανεπιστημίου, το οποίο έλαβε ομόφωνα με τον βαθμό άριστα, εξελέγη τον Σεπτέμβριο του 2003 λέκτορας στο τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (κατεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Διεθνών Οργανισμών).

Έχει συγγράψει πλήθος επιστημονικών συγγραμμάτων τα οποία έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!