Γιάγκος Γρατσίας Ο δισθανής ήρωας του 1912-13

Η ιστορία του Α’ Βαλκανικού πολέμου μέσα από το πρίσμα της έμμετρης μαρτυρίας ενός Έλληνα στρατιώτη

1912-13: Οι χριστιανικοί λαοί της Βαλκανικής –Έλληνες, Σέρβοι, Μαυροβούνιοι και Βούλγαροι– επιτίθενται από κοινού κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με σκοπό την απελευθέρωση των αλύτρωτων αδελφών τους.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα, έπειτα από σκληρούς και αιματηρούς αγώνες, διπλασίασε την εδαφική της επικράτεια, απελευθερώνοντας την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές αυτού του έπους υπήρξε και ένας απλός στρατιώτης, ο Γιάγκος Γρατσίας από το Φιλώτι Νάξου, ο οποίος πολέμησε στο θεσσαλικό, το μακεδονικό και το ηπειρωτικό μέτωπο, όπου και τραυματίστηκε και αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους.

Tελικά απελευθερώθηκε, έχοντας όμως χάσει τη σωματική του ακεραιότητα.

Τα όσα σημαντικά γεγονότα βίωσε κατά τη διάρκεια του πρώτου αυτού Βαλκανικού Πολέμου τα περιγράφει σε έμμετρη χειρόγραφη διήγησή του, που συνέταξε λίγα χρόνια αργότερα, η οποία και αποτελεί σημαντική πηγή της σύγχρονής μας ιστορίας.

ISBN 9789604271849, έκδοση 2017

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Θανάσης Διονυσίου Κωτσάκης γεννήθηκε το 1974, στην Αθήνα. Κατάγεται από τη Μεσσηνία, την Αρκαδία και τη Νάξο.

Είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών.

Έχει γράψει τα βιβλία: Οι Ενετοί στη Νάξο 1207-1566Η Νάξος κατά την ΕνετοκρατίαΚρητικοί έποικοι στη Νάξο.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!