Η γειτονιά των ονείρων

[ γράφει η Βασιλική Ζηλιασκοπούλου ]

Παρά το τραγικό θέμα που πραγματεύεται το Η γειτονιά των ονείρων σού δημιουργεί όμορφες εικόνες και στο τέλος σε αφήνει με μια γλυκιά γεύση.

Μέσα από τις σε πρώτο πρόσωπο διηγήσεις μητέρας και γιου μαθαίνουμε Ιστορία. Όλος ο πόνος μιας γενιάς που ξεριζώθηκε από τον τόπο της και άφησε πίσω άταφα τα πτώματα συγγενών, άφησε πίσω αγνοούμενους και τους τάφους των προγόνων, άφησε το σπίτι και ό,τι άλλο έχει μάθει να θεωρεί ως δεδομένο και ως «απάγκιο» ο άνθρωπος, όλα αυτά και άλλα πολλά είναι μέσα σε αυτό το βιβλίο. Και μάλιστα δοσμένα με τρόπο σαν να σου τα διηγείται μια «γιαγιά» που τα έζησε, τόσο απλά! Τουλάχιστον σε πολλά σημεία μού θύμισε την δική μου γιαγιά που έζησε παρόμοιες -αν και όχι τόσο τραγικές- καταστάσεις…

Και μετά; Μετά από τον ξεριζωμό, έρχεται το ρίζωμα σε νέο τόπο. Καινούργια ζωή ξεκινάει από το μηδέν, η Ιστορία δοσμένη από την οπτική της μάνας που δουλεύει όλη μέρα για να καταφέρει να θρέψει το γιο της, και το βράδυ τού μιλάει ώρα πολύ για τη χαμένη πατρίδα. Ιστορία δοσμένη όμως και από την οπτική τού γιου, ενός παιδιού που μωρό το φέρανε σε καινούργιο τόπο, μόνο μια μάννα έχει και αυτή είναι όλη μέρα στη δουλειά. Και όμως καταφέρνει να είναι παρούσα στη ζωή του.

Και περνάνε τα χρόνια, η ζωή συνεχίζεται, οι πρωταγωνιστές μεγαλώνουν και μας εξιστορούν την καθημερινότητά τους. Άλλες φορές συγκινείσαι και άλλες χαμογελάς, έτσι είναι η ζωή έτσι και το βιβλίο! Και το αισιόδοξο τέλος, δεν μπορείς παρά να χαμογελάσεις επειδή είναι φανερή η φύση του ανθρώπου που πάντα θέλει «λίγο ακόμα».

Με φόρτισε πάρα πολύ συναισθηματικά αυτό το βιβλίο. Για να καταφέρω να μιλήσω γι΄ αυτό πέρασαν περίπου τρεις βδομάδες από τότε που το τελείωσα και διάβασα και άλλα δύο βιβλία, διαφορετικού προφανώς περιεχομένου (φυσικά και δεν μου άρεσαν, μετά από αυτό το βιβλίο ήταν καμένο χαρτί όποιο βιβλίο και να έπιανα στα χέρια μου!).

Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους, αν και δεν θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω ως ανάγνωσμα παραλίας. Δεν είναι από τα βιβλία που τα αφήνεις εύκολα, θέλει να έχεις χρόνο μπροστά σου ώστε να βυθιστείς στην εξαιρετικά δοσμένη ροή της ιστορίας.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!