Γυαλίζοντας «Τα παλιά ασήμια» της Μαίρης Κόντζογλου

Σε μια λαμπρή εκδήλωση, στις 4 Δεκεμβρίου 2014, στο Polis Art Cafe – Αίθριο Αρσακείου Μεγάρου, παρουσιάστηκε το βιβλίο της Μαίρης Κόντζολγου «Τα παλιά ασήμια» (εκδόσεις Μεταίχμιο).

 photo Mualpharhoeta Kappanutauzetaomicrongammalambdaomicronupsilon 001_zpsws8lard3.jpgΤην εκδήλωση λάμπρυναν με την παρουσία τους πολλοί συγγραφείς, ο εκδότης Νώντας Παπαγεωργίου και πλήθος αναγνωστών – φίλων της καλής Λογοτεχνίας.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Πάνος Γιαννάκαινας, Δημοσιογράφος – κριτικός Λογοτεχνίας, η γνωστή συγγραφέας Noelle Baxer (Νοέλ Μπάξερ), η Βασιλική Παπαδοπούλου, Γενική Γραμματέας Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων και Σωματείου Η Νέα Σινασός και φυσικά η ίδια η συγγραφέας Μαίρη Κόντζογλου, η οποία περιέγραψε το πώς ξεκίνησε την συγγραφή του εν λόγω βιβλίου (αναμένονται ακόμη δύο τόμοι για να ολοκληρωθεί η τριλογία) αλλά και το τι βίωσε κατά την πορεία της συγγραφής.

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η ηθοποιός Ηλιάνα Παναγιωτούνη, ενώ η μέτζο σοπράνο Μίνα Δάκου ερμήνευσε τραγούδια της Καππαδοκίας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο και την συγγραφέα

Μια ιστορία για τις αλησµόνητες πατρίδες και τους αλησµόνητους έρωτες. Υπάρχει τέλος σε έναν έρωτα που καίει σαν τη λάβα των ηφαιστείων της Καππαδοκίας; Ποιο είναι το μυστικό της Μονής των Παλιών Ασημιών; Πού κρύβεται η γυναίκα με τους ήλιους στους ώμους;

Η Μαίρη Κόντζογλου στο νέο της συγκλονιστικό μυθιστόρημα Τα Παλιά Ασήμια (το πρώτο μέρος μιας τριλογίας) μας ταξιδεύει στη μαγική Καππαδοκία, μια χώρα γεμάτη θρύλους και παραδόσεις, και αφηγείται με τον μοναδικό της χειμαρρώδη τρόπο τα πάθη ενός ελληνισμού που ζει και προκόβει, ερωτεύεται, γεννάει, γερνάει και πεθαίνει με πίστη στην Ορθοδοξία και συνείδηση της ελληνικής καταγωγής. photo Mualpharhoeta Kappanutauzetaomicrongammalambdaomicronupsilon 002_zpshbwzdmv5.jpg

Καππαδοκία, χώρα µαγική, γεµάτη θρύλους και παραδόσεις. Εκεί, ανάµεσα στα βουνά µε τα αιώνια χιόνια και τις κοιλάδες µε τα ανάγλυφα βράχια, ένας ελληνισµός ξεχασµένος στα έσχατα της Ανατολίας ζει και προκόβει, ερωτεύεται, γεννάει, προσεύχεται, λιτανεύει, γερνάει και πεθαίνει κάτω από τη σκιά των ηφαιστείων. Καισάρεια, Σινασός, Σµύρνη και Πόντος, ο καµβάς που πάνω του κεντιέται η ιστορία του έρωτα της Σεβαστής Χατζηαβράµογλου µε τον Έλµερ Αλεξάντερ Κάρτερ στα χρόνια του Μεγάλου Πολέµου, ο οποίος άλλαξε τα σύνορα του κόσµου. Η ανταλλαγή των πληθυσµών το 1924 χωρίζει για πάντα τους δυο νέους ένα αιµατοβαµµένο βράδυ στο λιµάνι της Μερσίνας.

Ογδόντα χρόνια αργότερα, η Έλσα κάνει ένα ταξίδι στα προγονικά χώµατα, κουβαλώντας µαζί της το ηµερολόγιο της γιαγιάς Σεβαστής. Ο Aµερικάνος φωτογράφος Άλεξ πηγαίνει στην Καππαδοκία να αναζητήσει τα χνάρια του καθηγητή Έλµερ Αλεξάντερ Κάρτερ.

Υπόγειες πολιτείες, απόκρυφες εκκλησιές, περιστρεφόµενοι δερβίσηδες και ένα µοναστήρι µε τη χαµογελαστή Παναγία µπλέκουν στις προσωπικές ιστορίες και µοναξιές των ηρώων, σκαλίζοντας στους βράχους µια παλιά ραψωδία στην οποία εκείνοι καλούνται να γράψουν τους στίχους του τέλους.

Η Μαίρη Κόντζογλου γεννήθηκε, µεγάλωσε και συνεχίζει να µεγαλώνει στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήµες στο Πάντειο Πανεπιστήµιο και έχει εργαστεί σε µεγάλες ελληνικές εταιρείες, µε αντικείµενο πάντα την Επικοινωνία. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα Το Μέλι το Θαλασσινό (2008), Περπάτα µε τον άγγελό σου (2009), Χίλιες ζωές απόψε (2013), καθώς και την τριλογία Οι μεσημβρινοί της ζωής (2011) που αποτελείται από τα βιβλία Στους ήλιους του έρωτα, Στα φεγγάρια της αλήθειας, Στη γη της αγάπης.

 photo Mualpharhoeta Kappanutauzetaomicrongammalambdaomicronupsilon 003_zpsqqm43gg6.jpg

Λίγο πριν την έναρξη: Κατερίνα Σταματίου, Άννα Γαλανού, Μαρία Κουλούρη, Αλίκη Οικονόμου – Γιωτάκου, Μαργαρίτα Αρβανίτη, Σέβη Τηλιακού, Χριστίνα Ζαχαρίου

 photo Mualpharhoeta Kappanutauzetaomicrongammalambdaomicronupsilon 004_zps49cnzo9g.jpg

Ηλιάνα Παναγιωτούνη, Πάνος Γιαννάκαινας, Νοέλ Μπάξερ, Μαίρη Κόντζογλου, Βασιλική Παπαδοπούλου

 photo Mualpharhoeta Kappanutauzetaomicrongammalambdaomicronupsilon 005_zpsnmohwmuw.jpg

Ο εκδότης Νώντας Παπαγεωργίου (Μεταίχμιο)

Νίκη Ατζέμογλου, Τάσος Σταυρακέλης, Μαίρη Κόντζογλου, Μαρία Κουλούρη

 photo Mualpharhoeta Kappanutauzetaomicrongammalambdaomicronupsilon 014_zpspapgbqki.jpg

Με τον απόγονο της οικογένειας στην οποία ανήκε το σπίτι (Καισάρεια) μέσα στο οποίο διαδραματίζεται η ιστορία της Μαίρης Κόντζογλου στα ΠΑΛΙΑ ΑΣΗΜΙΑ.

 photo Mualpharhoeta Kappanutauzetaomicrongammalambdaomicronupsilon 013_zpsmqizh2g5.jpg

Μαργαρίτα Αρβανίτη, Μαίρη Κόντζογλου

 photo Mualpharhoeta Kappanutauzetaomicrongammalambdaomicronupsilon 012_zpszcjiut5v.jpg

Άννα Γαλανού, Μαίρη Κόντζογλου

 photo Mualpharhoeta Kappanutauzetaomicrongammalambdaomicronupsilon 011_zpsckx3vuib.jpg

Χριστίνα Ζαχαρίου, Μαίρη Κόντζογλου, Μαργαρίτα Αρβανίτη, Αλίκη Οικονόμου – Γιωτάκου

 photo Mualpharhoeta Kappanutauzetaomicrongammalambdaomicronupsilon 010_zpsefkckifn.jpg

Μαργαρίτα Αρβανίτη, Μαρία Κουλούρη, Μαίρη Κόντζογλου

 photo Mualpharhoeta Kappanutauzetaomicrongammalambdaomicronupsilon 015_zpsizgh49lc.jpg

Νίκη Ατζέμογλου, Σπύρος Ποδαράς, Μαίρη Κόντζογλου, Μαρία Κουλούρη

 photo Mualpharhoeta Kappanutauzetaomicrongammalambdaomicronupsilon 009_zpsg6ntlssy.jpg

Μαίρη Κόντζογλου

 photo Mualpharhoeta Kappanutauzetaomicrongammalambdaomicronupsilon 008_zpsdv4sgybo.jpg

Μαίρη Κόντζογλου, Πάνος Γιαννάκαινας

 photo Mualpharhoeta Kappanutauzetaomicrongammalambdaomicronupsilon 007_zpsfb8eedy7.jpg

Ηλιάνα Παναγιωτούνη, Μαίρη Κόντζογλου

 photo Mualpharhoeta Kappanutauzetaomicrongammalambdaomicronupsilon 006_zpsok0y8z9d.jpg

Μαίρη Κόντζογλου, Νοέλ Μπάξερ

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!