Η μπλε κιθάρα

Ο βραβευμένος με Booker συγγραφέας Τζων Μπάνβιλ, ο Ιρλανδός γητευτής της αγγλικής γλώσσας, επιστρέφει με ένα συναρπαστικό βιβλίο, αστείο και μελαγχολικό.

Ένα μυθιστόρημα για τις περιπλοκές της καλλιτεχνικής δημιουργίας και την ευπάθεια της ανθρώπινης καρδιάς.

Ο ήρωάς του είναι ένας άνθρωπος που προσπαθεί να γλιτώσει από τον ίδιο του τον εαυτό. Ο Όλιβερ Ότγουεϊ Ορμ υπήρξε στο παρελθόν καταξιωμένος ζωγράφος αλλά και κλέφτης· δεν έκλεβε όμως για το κέρδος, τον έσπρωχνε μια εσώτερη ανάγκη να αδράξει τον κόσμο γύρω του και να τον μετουσιώσει. Η σοβαρότερη λαθροχειρία του μέχρι σήμερα είναι η πληθωρική και πολύ νεότερή του Πόλυ, γυναίκα του φίλου του Μάρκους, με την οποία έχει συνάψει παράνομο ερωτικό δεσμό. Όταν η σχέση αυτή αποκαλύπτεται, ο μεσήλικας Όλιβερ το βάζει στα πόδια. Θέλοντας να ξεφύγει από τη σύζυγό του, την ερωμένη του, τα πινέλα και τους καμβάδες του, αλλά και από μια προσωπική τραγωδία που χρόνια τώρα τον κατατρύχει, βρίσκει καταφύγιο στον τόπο της παιδικής του ηλικίας· από κει, κλεισμένος στο έρημο πατρικό του σπίτι, αφηγείται την απίθανη ιστορία του τελευταίου χρόνου, από το ένα φθινόπωρο ως το επόμενο.

ISBN 9789600360363, έκδοση 2016

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Τζων Μπάνβιλ (John Banville) γεννήθηκε στο Wexford της Ιρλανδίας το 1945.

Το πρώτο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων «Long Lankin», εκδόθηκε το 1970.John Banville

Έχει γράψει επίσης τα μυθιστορήματα: «Nightspawn» (1971), «Birchwood» (1973), «Doctor Copernicus» (το οποίο κέρδισε το βραβείο James Tait Black Memorial το 1976), «Kepler» (με θέμα τον αστρονόμο του 16ου αιώνα, για το οποίο του απονεμήθηκε το βραβείο Μυθιστορήματος της Guardian το 1981), «The Newton Letter» (1982, που μεταφέρθηκε στην τηλεόραση από το Channel 4), «Mefisto» (1986, «Μεφίστο», μτφρ. Ελένη Αντωνιάδη, εκδ. Εστία 1991), «The Book of Evidence» (που το 1989 ήταν υποψήφιο για το βραβείο Booker και την ίδια χρονιά κέρδισε το Guinness Peat Aviation Book Award, ελλ. εκδ. «Το βιβλίο της αλήθειας», μτφρ. Μαρία Δημητροπούλου- Αθανασιάδου, εκδ. Ωκεανίδα 1993).

Ακολούθησαν τα βιβλία «Ghosts» (1993), «Athena» (1995), «The Untouchable» (1997, «O αδιάφθορος», μτφρ. Κατερίνα Τζωρίδου, εκδ. Καστανιώτη 1998), «Eclipse» (2000, «Η έκλειψη», μτφρ. Ελένη Παγκαλιά, εκδ. Καστανιώτη 2002), «Shroud» (2002) και «Prague Pictures: Portrait of a City» (2003, «Πράγα: πορτρέτα μιας πόλης», μτφρ. Λύο Καλοβυρνάς, εκδ. Μεταίχμιο 2005).

Σήμερα ζει στο Δουβλίνο και γράφει λογοτεχνική κριτική στους «The Irish Times». Τα μυθιστορήματά του έχουν τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία στα οποία συμπεριλαμβάνεται το βραβείο Booker το 2005 με το μυθιστόρημά του «The Sea» («Η θάλασσα», μτφρ. Τόνια Κοβαλένκο, εκδ. Καστανιώτη 2005) σε μια από τις καλύτερες χρονιές του θεσμού και το Βραβείο καλύτερου Ιρλανδικού Μυθιστορήματος το 2012 για το «Αρχαίο φως».

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!