Η δίψα

[ γράφει η Ευθυμία Σκαπέτη ]

Η πολυαναμενόμενη ενδέκατη περιπέτεια του Χάρι Χόλε -του πολυδιαβασμένου και πολυαγαπημένου Νέσμπο, κυκλοφόρησε τον Απρίλιο. Οι φανατικοί φίλοι και των δυο, γνωστοί ως Νεσμπομανιακοί, έσπευσαν να το αποκτήσουν. Οι κριτικές που ακολουθούσαν το Η δίψα από τη Νορβηγία, αλλά και οι πρώτες που γράφηκαν στην Ελλάδα, διθυραμβικές. Έτσι η δική μου στάση απέναντι στο ανά τον κόσμο ευπώλητο βιβλίο του Νορβηγού ήταν επιφυλακτική.

Άφησα τον ντόρο να καταλαγιάσει. Άφησα και την αρνητική διάθεση που μου είχε δημιουργηθεί από την αντιπαράθεση Καρπετόπουλου – Γιαννίση (Ο χιονάνθρωπος / Η δίψα) για το πιο είναι καλύτερο, αρτιότερο, συναρπαστικότερο κ.λπ. να ξεθωριάσει. Πέρασαν τέσσερις μήνες και κατόπιν ξεκίνησα την ανάγνωση.

Στα προηγούμενα βιβλία τού Νέσμπο με μακροβούτι βυθιζόμουν στις σελίδες τους, για να φτάσω με μιαν ανάσα όσο πιο μακριά μπορούσα. Έπαιρνα μικρές ανάσες ξεκούρασης και συνέχιζα συμμετέχοντας, θαρρείς, σε μαραθώνιο κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα! Αυτή τη φορά όμως ο άνεμος δεν ήταν από την αρχή… ευνοϊκός και το ρεύμα ήταν… αντίθετο. Μέχρι την 255η σελίδα οι σελίδες κυλούσαν αργά, ασθμαίνοντας. Μα κάπου εκεί φύσηξε… ούριος άνεμος που με παρέσυρε απνευστί μέχρι τον τερματισμό!

Για όσους έχουν «κατακτηθεί» από τον αριστοτέχνη συγγραφέα, ο Χάρι Χόλε δεν είναι απλώς ο πρωταγωνιστής επιθεωρητής που καλείται να εξιχνιάσει μια σειρά από αποτρόπαιους φόνους. Ο Χάρι Χόλε είναι ο δικός μας αγαπημένος άνθρωπος. Με τα θετικά και τα αρνητικά του. Ακόμα κι όταν επαναλαμβάνεται (ναι, ήταν πολλές οι φορές που ένιωθα ότι είχα ξαναδιαβάσει / ξαναζήσει το ένα ή το άλλο…), δεν μπορείς παρά να τον αγαπάς! Κι όταν αγαπάς, είναι για πάντα…

Στην πλοκή τώρα. Ο Χάρι Χόλε, καθηγητής πια στην Αστυνομική Ακαδημία του Όσλο και παντρεμένος με την αγαπημένη του Ράκελ, επιστρατεύεται από τον αρχηγό της Αστυνομίας και άσπονδο εχθρό του Μίκαελ Μπέλμαν για να συνδράμει την Κατρίνε Μπρατ που έχει αναλάβει τα ηνία τού Ανθρωποκτονιών, στην επίλυση δυο πανομοιότυπων φόνων που έλαβαν χώρα με διαφορά λίγων ημερών.

Εννοείται ότι, παρά τις αρχικές του αντιρρήσεις, ο Χόλε υποκύπτει στην… Δίψα του για την αποκάλυψη του ενόχου και την απονομή δικαιοσύνης. Σε μιαν άλλη Δίψα -αυτήν της εκδίκησης ή / και της δικαίωσης- υποκύπτει ο δολοφόνος. Διψά για εξουσία ο Μπέλμαν, διψά για αγάπη η Κατρίνε, όλοι όσοι πρωταγωνιστούν… διψούν!
Αν κι εσείς διψάτε για ένα καλό αστυνομικό μυθιστόρημα, έχετε μια καλή επιλογή: Η Δίψα του Jo Nesbo!

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!