Η εθνικιστική λύση της Χρυσής Αυγής

Κρίση του έθνους-κράτους και άνοδος της άκρας δεξιάς στην Ελλάδα

Πώς εξηγείται η δραματική άνοδος της εξτρεμιστικής, υπερεθνικιστικής Χρυσής Αυγής σε μια χώρα η οποία βίωσε τη ναζιστική εισβολή και μια στρατιωτική δικτατορία;

Αυτό το βιβλίο θέτει τη Χρυσή Αυγή στο πλαίσιο της κρίσης της Ευρωζώνης, και υποστηρίζει ότι η άνοδός της δεν είναι απλώς προϊόν της οικονομικής δυσφορίας. Αντίθετα, η επιτυχία της Χρυσής Αυγής εξαρτάται από τον βαθμό στον οποίο κατάφερε να διατυπώσει ευλογοφανείς λύσεις στις τρεις μορφές κρίσης -οικονομική, πολιτική και ιδεολογική- που κορυφώθηκαν σε μια γενική κρίση της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι μεγάλο μέρος της επιτυχίας του κόμματος μπορεί να αποδοθεί στην στρατηγική του επιλογή να εκμεταλλευτεί την ευρεία απογοήτευση του ελληνικού λαού προσφέροντάς του μια «εθνικιστική λύση»: μια ρητορική που δίνει έμφαση στους δίδυμους φασιστικούς μύθους της κοινωνικής παρακμής και της εθνικής αναγέννησης.

Το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής τροφοδότησε τη δημόσια συζήτηση γύρω από τον «ελληνικό εξαιρετισμό» μέσα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής κρίσης, και οδήγησε σε ακαδημαϊκές συζητήσεις σχετικά με τις συνθήκες στην ελληνική πολιτική κουλτούρα και κοινωνία που επέτρεψαν αυτή την εξέλιξη. Αυτό το βιβλίο της Δάφνης Χαλικιοπούλου και της Σοφίας Βασιλοπούλου αποτελεί μια επίκαιρη και διαφωτιστική ακαδημαϊκή συνεισφορά στη μελέτη μιας από τις πιο ανησυχητικές διαστάσεις της ελληνικής οικονομικής και πολιτικής κρίσης.

ISBN 9789604586233, έκδοση 2015

Δάφνη Χαλικιοπούλου, Σοφία Δ. Βασιλοπούλου

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!