Η φάρμα των λεπρών της Κύπρου

«…Ο φρέσκος αέρας των λιβαδιών φαινόταν ακόμη να τον τριγυρίζει. Οι μνήμες του ευτυχισμένου σπιτιού και οι χαρές μιας ζωής μέσα σε έναν όμορφο κόσμο κυριαρχούσαν στις σκέψεις του. Η υγεία και η δύναμή του «ξεχείλιζαν», αποτελούσε τον χαρακτηριστικό τύπο του Κύπριου αγρότη. Είχε μόλις έξι ημέρες στη «Φάρμα των λεπρών». Του ήταν φοβερά δύσκολο να αντιμετωπίσει την σκληρή πραγματικότητα: ήταν ήδη θαμμένος ζωντανός σε έναν τάφο, μέχρις ότου τον σπλαχνιζόταν και τον απάλλασσε από το μαρτύριο ο ίδιος ο θάνατος…» (Esmé Scott-Stevenson, 1879)

Το βιβλίο εξετάζει τη λέπρα στην Κύπρο στα πρώτα πενήντα χρόνια της Αγγλοκρατίας (1878-τέλη δεκαετίας 1920), εποχή στην οποία εντάθηκαν παγκόσμια οι προσπάθειες αντιμετώπισης της λέπρας. Την ίδια περίοδο, χάρις στις προσπάθειες των Βρετανών, άλλαξε ριζικά η κατάσταση στη μεγαλόνησο γενικά στον τομέα της υγείας, σε σύγκριση με το οθωμανικό παρελθόν της.

ΙSBN 9789604585274, έκδοση 2014

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Κυριάκος Στ. Χατζηκυριακίδης, έγγαμος με δύο παιδιά, γεννήθηκε και διαμένει στη Θεσσαλονίκη. Εργάζεται ως προϊστάμενος στο Τμήμα Σχεδιασμού Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου. Είναι διδάκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τα θέματα που τον απασχολούν ερευνητικά και τα συγγράμματά του σχετίζονται με την οικονομική και την κοινωνική ιστορία του Ελληνισμού της Ανατολής και της Κύπρου (19ος-αρχές 20ού αι.), καθώς και με την προσφυγική εγκατάσταση και τη συλλογική-σωματειακή οργάνωση των Ελλήνων του Πόντου και της Μ. Ασίας στην Ελλάδα μετά το 1922.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!