Η γοργόνα με το παπιγιόν

Η τέχνη και ο ακτιβισμός στην παιδαγωγική για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού

Ο Διονύσης μιλούσε με ένταση και διαφωνούσε με τη Σαζιέ. Σε κάποια στιγμή ήρθε σε μένα θυμωμένος, φωνάζοντας: «Πού ξανακούστηκε η γοργόνα να φοράει παπιγιόν!» Η Σαζιέ όμως ατάραχη συνέχισε τη δουλειά της και ζωγράφισε ένα πολύχρωμο παπιγιόν. «Εμένα μ’ αρέσει η γοργόνα μου έτσι!» του είπε. Τότε του εξήγησα ότι στη ζωγραφική μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε, ακόμα και να ταιριάξουμε πράγματα που στη ζωή μας δεν τα βλέπουμε να πηγαίνουν παρέα. Είναι κάτι σαν να απεικονίζουμε τα όνειρα και τους εφιάλτες μας… – Από το ημερολόγιο μιας παιδαγωγού

Σαγηνευτικές γυναικείες φιγούρες ή τρομακτικά μυθικά πλάσματα της θάλασσας, πολύχρωμα φτερά με παιχνιδιάρικα πετάγματα αλλά και στερεοτυπικά αξεσουάρ· όλα μπορούν να συνυπάρξουν στην παιδική ζωγραφιά. Αν οι έννοιες της υπέρβασης και της ανατροπής, που είναι συστατικά στοιχεία της καλλιτεχνικής έκφρασης, γίνουν αποδεκτές και στην παιδαγωγική, θα μπορέσουμε να σχεδιάζουμε την καθημερινή εκπαιδευτική πρακτική με τόλμη και αυτοπεποίθηση, όπως σχεδίασε η μικρή Σαζιέ τη γοργόνα της. Ίσως τότε θα έχουμε κατακτήσει την ιδιότητα του παιδαγωγού-ακτιβιστή.

ISBN 9789609389143, έκδοση 2017

Λίγα λόγια για τις συγγραφείς

Η Αναστασία Χουντουμάδη, PhD., είναι συνεργάτης της Σχεδίας από το 1992.Αναστασία Χουντουμάδη

Γεννήθηκε στην Κηφισιά Αττικής και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Oregon των ΗΠΑ. Δίδαξε εκπαιδευτική και αναπτυξιακή ψυχολογία στο Deree College από το 1978 ως το 2010.

Η πρώτη παιδική ηλικία καθώς και η εξέλιξη της ψυχολογίας της μητρότητας αποτελούν τα βασικά ερευνητικά της ενδιαφέροντα, με ιδιαίτερη έμφαση στις διαπολιτισμικές τους πτυχές.

Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και είναι συγγραφέας βιβλίων και άρθρων σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά.

Η Αναστασία Χατζηστεφάνου – Βαφέα είναι εκπαιδευτικός.

Αναστασία Χατζηστεφάνου - ΒαφέαΣπούδασε παιδαγωγωγικά στην Αρσάκειο Παιδαγωγική Ακαδημία στην Αθήνα και γαλλικό πολιτισμό στο Παρίσι.

Το 1975 ίδρυσε μαζί με άλλους δασκάλους το πειραματικό αντιαυταρχικό ιδιωτικό σχολείο Το Εργαστήρι.

Από το 1987 είναι ιδρυτικό μέλος και διευθύντρια του Κέντρου Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης Σχεδία, μη κερδοσκοπικού φορέα ο οποίος έχει ως κύριο αντικείμενο την έρευνα-δράση γύρω από τα ζητήματα της καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού με βασικό μεθοδολογικό εργαλείο την τέχνη.

Έχει σκηνοθετήσει την ταινία Ο χαρούμενος εφιάλτης, που αφορά στην αισθητική αγωγή των παιδιών.

Έχει γράψει άρθρα και έχει συντονίσει εκδόσεις για την προώθηση της ισότητας των δικαιωμάτων στην εκπαίδευση.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!