Οι κόρες της λησμονιάς

Κοριτσάκι τόσο δα ήταν όταν την άρπαξαν από την αγκαλιά μου. Ένα μπουμπούκι το κορμάκι της που δεν αξιώθηκα να το δω ν’ ανθίζει. Δεν το χάρηκα. Δεν το χόρτασα. Μόνο τ’ αγκάθια· τ’ αγκάθια μόνο χόρτασα. Τα βράδια, όταν οι σκιές της αβάσταχτης απουσίας απλώνονταν και μ’ έπνιγαν, στα γόνατα έπεφτα, προσευχόμουν μόνο κι έλπιζα: «Κι αν σου ζητάω πολλά, Παναγιά μου, μάνα είσαι κι Εσύ και με νιώθεις. Σαν την αγάπη της μάνας, το ξέρεις –Θεέ μου!- όμοια δεν υπάρχει σ’ αυτό τον κόσμο που ’φτιαξες…»

Γυναίκες του εμφυλίου…

Στάχυα που τα άλεθαν αλύπητα οι μυλόπετρες της Ιστορίας. Πατρίδα, κόμμα, προδοσίες, επαναστάσεις, αντάρτικα, σφαγές και, τέλος, το παιδομάζωμα. Η πιο απάνθρωπη, η πιο σκοτεινή σελίδα του αδελφοκτόνου σπαραγμού.

Γυναίκες του εμφυλίου…

Κεριά αναμμένα. Σαν την Αγγέλα, τη Μέλπω και την Αριάδνη. Ρωτούσαν, έτρεχαν, πόρτες χτυπούσαν μέρα και νύχτα, με μια μονάχα ελπίδα. Πως ίσως ξανανταμώσουν μια μέρα τα βλαστάρια τους.

Κάποιες τα κατάφεραν. Κάποιες άλλες όχι.

Γυναίκες του εμφυλίου…

Μάνες της άδειας αγκαλιάς. Αυτή είναι η ιστορία τους…

«Η τέχνη της αφήγησης και η αμεσότητα της διήγησης σπανίζουν στη μοντέρνα πεζογραφία. Ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου ασκεί στις μέρες μας αυτή την τέχνη και μας ξαναθυμίζει τη γοητεία μιας ενδιαφέρουσας ιστορίας, καλά ειπωμένης. Τα μυθιστορήματά του ζωντανεύουν παραστατικά από τους καλοδουλεμένους χαρακτήρες των ηρώων και των ηρωίδων του και είναι γεμάτα από τις ιδεατές πατρίδες και τις ιστορικές μνήμες του λαού μας.»Θάνος Βερέμης, καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας

ISBN 9789604536542, έκδοση Οκτώβριος 2009

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου γεννήθηκε στα Δίκαια του Έβρου και κατοικεί στην Αθήνα.Θοδωρής Παπαθεοδώρου

Έχει δημοσιεύσει έξι μυθιστορήματα ενηλίκων, ένα νεανικό μυθιστόρημα και δύο βιβλία για παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας. Ασχολείται επίσης με τη συγγραφή σεναρίων και θεατρικών έργων.

Το μυθιστόρημά του «Οι εφτά ουρανοί της ευτυχίας» τιμήθηκε με το Βραβείο Σύγχρονου Ελληνικού Μυθιστορήματος.

Επίσης, το μυθιστόρημά του «Τα αστρολούλουδα του Βόσπορου» έχει τιμηθεί με το Βραβείο Καλύτερου Έργου Μνήμης 2003-2004 στο πλαίσιο του 20ου Πανελλήνιου Συμποσίου Ποίησης και Πεζογραφίας.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!