Η κόρη (κριτική)

[ γράφει ο Δημήτρης Ντούρλιας ]

Υπάρχουν φορές που ένα μυθιστόρημα σε προδιαθέτει για αυτό που θα σου εξιστορήσει, ήδη από το εξώφυλλό του. Το Η κόρη της Jane Shemilt ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Λιτό και απέριττο το εξώφυλλο, δείχνει ένα χαρακτηριστικό αγγλικό σπίτι να φαίνεται μέσα από ένα παράθυρο που το «στολίζουν» οι σταγόνες μίας βροχερής μέρας. Όλα του τα φώτα είναι κλειστά, εκτός από αυτά ενός δωματίου. Λες και λείπουν σχεδόν όλοι και πασχίζει κάποιος να διατηρήσει ζωντανή την οικογενειακή εστία…

Ξεκινώντας την ανάγνωση του μυθιστορήματος, ο αναγνώστης διαπιστώνει πολύ γρήγορα πως δεν έπεσε έξω στην αρχική του εντύπωση. Τα κεφάλαια εναλλάσσονται μεταξύ τού παρόντος -για το μυθιστόρημα- χρόνου και μίας κατάστασης που εκτυλίχθηκε έναν χρόνο νωρίτερα. Δεν αργεί κανείς να καταλάβει το δράμα που εκτυλίχθηκε για την οικογένεια της Τζένης και του Τεντ, με την εξαφάνιση της δεκαπεντάχρονης κόρης τους, Ναόμι, ένα βράδυ που την περίμεναν να επιστρέψει από τις πρόβες τής θεατρικής της παράστασης και ενώ η τοπική ειδησεογραφία βοά για τη δράση ενός βιαστή.

Από εκείνο το σημείο και έπειτα, η Τζένη κάνει μία αναδρομή στο παρελθόν ανασκαλεύοντας τα γεγονότα κάθε μέρας πριν της εξαφάνιση της κόρης της, προκειμένου να βρει κάποιο στοιχείο που αρχικά το προσπέρασε μέσα στον πανικό των πρώτων ημερών. Συνοδοιπόρος της σε αυτόν τον αγώνα, ο αστυνομικός Μάικλ Κόπγε που δεν θα σταματήσει με μεθοδικότητα να συνδέει τα στοιχεία μεταξύ τους.

Μέσα από την εναλλαγή των κεφαλαίων μεταξύ παρόντος και παρελθόντος, βγαίνουν οικογενειακά μυστικά και δράματα που η Τζένη αγνοούσε. Συνειδητοποιεί πως είχε σχηματίσει μία εξιδανικευμένη εικόνα για την οικογένειά της, που όμως απείχε πολύ από την πραγματικότητα. Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις της ίδιας και του συζύγου της, Τεντ, αμφότεροι γιατροί, δεν της επέτρεψαν να δει τα σημάδια και τα μαύρα σύννεφα που σκέπαζαν σιγά αλλά σταθερά την οικογενειακή γαλήνη. Ούτε ο άντρας της, ούτε τα μεγαλύτερα δίδυμα αγόρια της, αλλά ούτε και η κόρη της, που μέχρι τότε θεωρούσε πως είχε μία σταθερή και φυσιολογική ανατροφή και συμπεριφορά, δεν πληρούσαν την εικόνα που η ίδια είχε στο μυαλό της.

Η συνειδητοποίηση της πραγματικότητας την κάνει να αποστασιοποιηθεί από όλα και να απομονωθεί στο εξοχικό της, συνεχίζοντας όμως να αναζητά την αλήθεια πίσω από την εξαφάνιση της κόρης της. Η αναζήτηση αυτή είναι εμμονική, την δείχνει να προσπαθεί να κρεμαστεί από ένα οποιοδήποτε μικρό και ασήμαντο στοιχείο και, με μοναδική συναισθηματική διέξοδο τη ζωγραφική, να παλεύει να συνδυάσει πρόσωπα και καταστάσεις.

Η αναζήτηση αυτή δίνει τελικά καρπούς. Ένα φως αχνοφαίνεται στο βάθος της σκοτεινής περιόδου που ζει ολόκληρη η οικογένεια. Η λύση του μυστηρίου είναι δραματική. Τα όσα συγκλονιστικά συνέβησαν δημιουργούν ασφυκτικές συναισθηματικές συνθήκες. Και εκεί που φαίνεται πως τελικά δόθηκαν όλες οι απαντήσεις, μία ανατροπή της τελευταίας στιγμής αφήνει μετέωρο τον αναγνώστη να σκέφτεται πως ίσως τα πράγματα δεν έγιναν έτσι ακριβώς όπως κάποιοι ήθελαν να φανούν.

Η συγγραφέας έχει καταφέρει να μεταφέρει στον αναγνώστη τη βαριά ατμόσφαιρα, την αγωνία και την απελπισία της Τζένης. Σε αυτό βοηθάνε πολύ και οι περιγραφές του περιβάλλοντος χώρου, είτε αυτό είναι σπίτι, είτε είναι κάποιος άλλος εξωτερικός χώρος. Οι εικόνες ζωντανεύουν με παραστατικό τρόπο στο μυαλό του αναγνώστη και εύκολα γίνεται μέτοχος των όσων διαδραματίζονται στην υπόθεση. Πολλές φορές θα συγκινηθεί και άλλες τόσες θα διαπιστώσει το πόσο εύκολα θα μπορούσε να βιώσει και ο ίδιος παρόμοιες καταστάσεις. Δεν είναι άλλωστε κάτι που κινείται στο πλαίσιο του φανταστικού. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μπορεί να δημιουργήσει όλες εκείνες τις συνθήκες, ώστε η αποξένωση μέσα στην οικογένεια να γίνει τόσο μεγάλη που τα μέλη της να οδηγηθούν σε τέτοιες ατραπούς.

Είναι ένα μυθιστόρημα, σύγχρονο, καλογραμμένο, με μία μετάφραση που αποδίδει πολύ παραστατικά το κλίμα που θέλει να δημιουργήσει η συγγραφέας. Είναι από εκείνα τα λογοτεχνικά έργα που θα βρίσκουν πάντα θέση σε μία σύγχρονη βιβλιοθήκη.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!