Η μεγάλη σιωπή

Ίσως να ήσουν άγγελος,
που κατέβηκες στη γη
να σε γνωρίσω.

Ίσως να ήσουν κάποτε ψαράς
στη λίμνη της Γεννησαρέτ
κι ερωτευμένος
έριχνες τα δίχτυα σου
στη νοτισμένη σιγαλιά.

ISBN 9789605764593, έκδοση 2015

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Γιώγια Σιώκου γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης και ζει στην Αθήνα. Ήταν σύζυγος του αείμνηστου Σωτήρη Σιώκου, με τον οποίον έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.

Μια συνάντησή της με τον Γιάννη Ρίτσο το 1975 στάθηκε η αφορμή για τη μακρόχρονη γνωριμία τους και ήταν αυτός που την έπεισε να ασχοληθεί με την ποίηση. Τριάντα χρόνια είναι αφοσιωμένη στο ποιητικό της έργο. Ως υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος εργάστηκε στη βιβλιοθήκη Οικονομικών Μελετών, αλλά για την ποίηση εγκατέλειψε την Τράπεζα. Πρόσφατα εξελέγη στο Γενικό Συμβούλιο της Unicef.

Έχει εκδώσει εννέα ποιητικές συλλογές. Η έβδομη ποιητική της συλλογή είναι δίγλωσση, μεταφρασμένη από τον Ντέιβιντ Κόνολυ. Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Κρίσης νέων μελών. Επίσης, είναι μέλος της Εθνικής Εταιρίας Λογοτεχνών, της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Λογοτεχνίας (Unesco), της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, του Ελληνικού Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών, των Φίλων του Μουσείου Μπενάκη, των Φίλων του Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα Χανιά, μέλος της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών, της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων «Νίκου Καζαντζάκη», των Πνευματικών Δημιουργών του νομού Χανίων κ.ά. Η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών της απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο Πνευματικής Αξίας Α΄ Τάξεως, για τη μεγάλη της προσφορά στα Ελληνικά Γράμματα, την Ποίηση και τη Λογοτεχνία. Ήταν συντάκτρια του λογοτεχνικού περιοδικού Νέα Σκέψη τα έτη 2008 και 2009. Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών την τίμησε το 2007 με εκδήλωση στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για το έργο της. Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης το 2012 τίμησε την ποιήτρια με εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Μουσείου παρουσιάζοντας το βιβλίο της με τίτλο «Αρχαία μέλισσα». Πολλές εκδηλώσεις έχουν επίσης πραγματοποιηθεί με εισηγητές ακαδημαϊκούς, πανεπιστημιακούς και προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών στην Αθήνα και την περιφέρεια.

Η Γιώγια Σιώκου είναι μέλος του φιλανθρωπικού σωματείου «Άγιος Χριστόφορος-Παιανία» για τα μυοπαθή παιδιά. Ποιήματά της από την Αρχαία μέλισσα, μελοποίησαν ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης, ο συνθέτης και ενορχηστρωτής Γιάννης Κ. Ιωάννου για σολίστ και ορχήστρα και για τετραφωνική χορωδία και ορχήστρα.

Επίσης, ποιήματά της μελοποίησαν οι συνθέτες Στάθης Γκότσης, Παναγιώτης Μπούσαλης, ο διευθυντής της Βυζαντινής Χορωδίας Αθηνών, Γιώργος Χατζηχρόνογλου, οι συνθέτες-κιθαριστές Βαγγέλης Φάμπας, Στέφανος Γεωργιάδης και η πιανίστα Κατερίνα Δέφνερ-Καφή.

Μόλις εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο, παρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας από τον πανεπιστημιακό Μιχάλη Μερακλή στο «Συμπόσιο Ποίησης 1995». Η πρώτη της ποιητική συλλογή συνοδεύτηκε από συλλεκτική έκδοση. Η δεύτερη έχει πρόλογο του Αντώνη Δεκαβάλλε. Το βιβλίο της με τίτλο «Αιώνας άστεγος», βραβεύτηκε από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών με το βραβείο ποίησης «ΜΑΡΚΟΣ ΑΥΓΕΡΗΣ», 2015.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!