Οι νέοι τζιχαντιστές

Ισλαμικό Κράτος, Ευρώπη και το επόμενο κύμα τρομοκρατίας

Πώς στρατολογούνται οι μαχητές των τζιχαντιστών στην Ευρώπη; Ποια είναι η προέλευση και τα κίνητρά τους; Πώς αναχωρούν και πώς φτάνουν στα εδάφη του Ισλαμικού Κράτους; Ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος της Τουρκίας; Ποιες οι διαφορές μεταξύ Ισλαμικού Κράτους και Αλ Κάιντα; Ποιος είναι ο ρόλος των «υποστηρικτών» και των γυναικών; Πώς μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ασύµµετρη απειλή των τζιχαντιστών.

Ο Πέτερ Νόιμαν, ένας από τους πιο έγκυρους αναλυτές της τρομοκρατίας παγκοσμίως, δίνει απαντήσεις σε αυτά τα επιτακτικά ερωτήματα. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα τρομοκρατική απειλή που θα κοστίσει τη ζωή πολλών ανθρώπων στην Ευρώπη. H άνοδος του τζιχαντιστικού κινήματος από το 2011 είναι δραματική και ο αριθμός των τζιχαντιστών στο ίδιο χρονικό διάστημα έχει υπερδιπλασιαστεί, ξεπερνώντας τις εκατό χιλιάδες. Μεταξύ τους υπάρχουν Δυτικοευρωπαίοι που μάχονται στο Ισλαμικό Κράτος. Όταν επιστρέψουν, θα ανήκουν στην ελίτ των νέων τζιχαντιστών. Χιλιάδες άλλοι Ευρωπαίοι σαλαφιστές παραμένουν στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης έτοιμοι να στηρίξουν τον αγώνα του Ισλαμικού Κράτους. Είτε ως «μοναχικοί λύκοι» είτε ενταγμένοι σε πιο σταθερές οργανωτικές δομές, αποτελούν απειλή για συγκριτικά πιο απλές, αλλά τρομακτικές μαζικές επιθέσεις.

H άνοδος του τζιχαντιστικού κινήματος από το 2011 είναι δραματική και παρόλο που η πλειοψηφία των οργανώσεων και των μαχητών αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται στη Μέση Ανατολή, η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί να μην έχει επιπτώσεις για την Ευρώπη. Η τρομοκρατία που θα επακολουθήσει θα κοστίσει τη ζωή πολλών ανθρώπων στην Ευρώπη…

ISBN 9786188244412, έκδοση 2016Peter Neumann

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Πέτερ Νόιμαν (Peter Neumann) είναι καθηγητής για θέματα Ασφάλειας στο τμήμα Πολεμικών Σπουδών του King’s College του Λονδίνου και διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου για τη Μελέτη της Ριζοσπαστικοποίησης ( International Center for the Study of Radicalization – ICSR) -του εγκυρότερου διεθνώς Ινστιτούτου μελέτης της τρομοκρατίας.

«Ο Πέτερ Νόιμαν είναι ένας από τους πιο έγκυρους αναλυτές θεμάτων τρομοκρατίας παγκοσμίως» – Κριστιάν Αρμανπούρ, CNN

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!