Η στέψη

[ γράφει ο Γιάννης Καλασκάνης ]

Πρόκειται για ένα καλογραμμένο αστυνομικό θρίλερ. Ο Boris Akunin βάζει τους ήρωές του στο κυνήγι τού διαβολικού όσο και πανέξυπνου δόκτορα Λίντ, και στην διαλεύκανση μιας υπόθεσης απαγωγής ενός από τους γιους του Μεγάλου Δούκα, θείου τού  τσάρου της Ρωσίας Νικολάου Α’.

Οι δύο πρωταγωνιστές, ο ντεντέκτιβ Έραστ Φαντόριν, ο οποίος έχει τις δικές του απόψεις για τούς κανόνες που πρέπει να έχει μια κοινωνία, και ο υποκόμος Αφανάσι Στεπάνοβιτς, ο οποίος υπηρετεί πιστά τους ηγεμόνες του, εμπλέκονται στην υπόθεση για διαφορετικούς λόγους, όταν η οικογένεια συγκεντρώνεται για την στέψη του Νικολάου Α’. Το γεγονός επισκιάζει η απαγωγή τού μικρού Μιχαήλ. Για να επιστρέψει το αγόρι, ο πανούργος εγκληματίας δόκτορ Λίντ απαιτεί το θρυλικό διαμάντι – σύμβολο Ορλόφ.

Η πλοκή του μυθιστορήματος, έντονα ευχάριστη, με «νεύρο» και suspense, δεν αφήνει καθόλου τον αναγνώστη να αποσπάσει την προσοχή του από την ανάγνωση του βιβλίου.

Ταυτόχρονα, μέσα από το γράψιμό του, ο Akunin δίνει στοιχεία για το πώς αντιλαμβάνονταν οι διάφορες τάξεις της τσαρικής Ρωσίας την ηγεμονία και το πώς ενεργούσαν και «προσανατολίζονταν», ανάλογα βέβαια με την κοινωνική τους θέση. Η πολύπτυχη αφήγηση, την οποία εντέχνως ο συγγραφέας «εμπιστεύεται» στον υπηρέτη του τσάρου, προσδίδει στο έργο μια εξαιρετική «υφή» εξασφαλίζοντας παράλληλα την αδιάλειπτη ροή.

Το Η στέψη είναι μυθιστόρημα τόσο «λαμπερό» όσο το θρυλικό διαμάντι Ορλόφ και τόσο ενδιαφέρον όσο η ιστορία της δυναστείας στην οποία αναφέρεται.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!