Οι Τέσσερις Δίκαιοι

Καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας ετοιμάζεται να καταθέσει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που καθιστά ευκολότερη την απέλαση και έκδοση αλλοδαπών, δέχεται μια επιστολή που μεταξύ άλλων γράφει:

«Εξοχότατε,

Το νομοσχέδιο που προτίθεστε να καταθέσετε στη Βουλή είναι άδικο. Έχει σχεδιαστεί ώστε να παραδώσει σε μια διεφθαρμένη και εκδικητική κυβέρνηση άτομα που αυτή τη στιγμή βρίσκουν στην Αγγλία άσυλο από τις διώξεις των δικτατόρων και των τυράννων . . .

Συνεπώς, βρισκόμαστε στη θλιβερή θέση να σας προειδοποιήσουμε πως, εκτός και αν η κυβέρνησή σας αποσύρει το νομοσχέδιο, θα υποχρεωθούμε να σας εκτελέσουμε, και όχι μόνο εσάς αλλά και όποιον άλλον αναλάβει να προωθήσει ένα τόσο άδικο σχέδιο νόμου.

Οι Τέσσερις Δίκαιοι»

Ο Υπουργός επιμένει να υλοποιήσει την απόφασή του και η αστυνομική δύναμη του Λονδίνου στήνει γύρω του έναν αδιαπέραστο κλοιό προστασίας. Όμως οι διαβόητοι ανά την υφήλιο Τέσσερις Δίκαιοι έχουν κατακτήσει τη φήμη ότι πραγματοποιούν πάντα στο ακέραιο τις υποσχέσεις τους…

ISBN 9789602217474, έκδοση 2017

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Έντγκαρ Ουάλλας (Edgar Wallace) ήταν Άγγλος δημοσιογράφος και συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας, πολυταξιδεμένος στα νιάτα του. Γεννήθηκε το 1875 στο Greenwitch του Λονδίνου, νόθος καρπός του έρωτα μιας νύχτας ανάμεσα σε δυο ηθοποιούς, και απεβίωσε στις 10 Φεβρουαρίου 1932, σε ηλικία 56 ετών, στο Μπέβερλι Χίλς. Η σορός του στάλθηκε να ταφεί στη Βρετανία.

Υπήρξε έτσι ο δημοφιλέστερος συγγραφέας, μετά τον Ντίκενς, στην Αγγλία του μεσοπολέμου, απέκτησε τον εντυπωσιακό τίτλο «ο Βασιλιάς των Θρίλερ», έγινε εξώφυλλο στο TIME και διετέλεσε πρόεδρος στο Press Club και στο British Lion Film Corporation.

Το 1931 μετακόμισε στο Χόλιγουντ, όπου ξεκίνησε να κάνει σενάρια τους Τέσσερις Δίκαιους και άλλες ιστορίες του, ενώ παράλληλα σημείωσαν τεράστια επιτυχία θεατρικά του έργα, όπως το The Green Pack και ακόμη περισσότερο το On the Spot, με θέμα τον Αλ Καπόνε.

Με τους «αντισυμβατικούς» ήρωές του εγκαινιάζει μια νέα κατεύθυνση στην αστυνομική λογοτεχνία: στο περιθώριο του νόμου, δεν διστάζουν να βάψουν τα χέρια τους με αίμα αποδίδοντας οι ίδιοι δικαιοσύνη. Μπροστά στον έρωτα, όμως, και οι πιο αμείλικτοι δολοφόνοι λυγίζουν.

Παρακινημένος από την εξαιρετική επιτυχία των έργων του, ο Έντγκαρ Ουάλλας δημιούργησε μια ολόκληρη «βιομηχανία» αστυνομικών αφηγημάτων.

Στις αρχές του 1932, ενώ συνεργαζόταν στην προετοιμασία της ταινίας King Kong, βασισμένης σε δική του ιστορία, υπέστη ραγδαία επιδείνωση της ήδη κλονισμένης υγείας του.

Το 1969 ιδρύθηκε ο σύλλογος Edgar Wallace Society, όπου συμμετέχουν μέλη από 20 χώρες, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για το έργο του (στη Γερμανία κυκλοφορούν πάνω από 50 τίτλοι), το οποίο έχει μεταφραστεί σε 28 γλώσσες, καθιερώνοντάς τον ως προπάτορα του σύγχρονου θρίλερ.

Έγραψε 172 μυθιστορήματα και 17 θεατρικά έργα, πολλά από τα οποία γυρίστηκαν κινηματογραφικές ταινίες. Αναλυτικότερες πληροφορίες περιλαμβάνονται στην ιστοσελίδα τής The Egdar Wallace Society, www.edgarwallace.org, που ίδρυσε μετά το θάνατό του η μικρότερη κόρη του Πενέλοπι Ουάλλας.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!