Οι θεομπαίχτες (κριτική)

[ γράφει ο Πάνος Γιαννάκαινας ]

Όταν αντίκρισα το ογκώδες βιβλίο τού Μπάμπη Χαραλαμπούλια, δεν κρύβω πως, για κάποια στιγμή, δείλιασα. Τι ήταν αυτό το τόσο σπουδαίο που ο Θεσσαλονικιός συγγραφέας ήθελε να μας κοινωνήσει γράφοντας αχαλίνωτα και πληθωρικά; Τι δεν γνωρίζαμε για τον κακορίζικο εαυτό μας, την κατάντια της σύγχρονης Ελλάδας, την πορεία της χώρας μας σ΄ έναν ολέθριο κατήφορο; Ποιος άραγε από εμάς τους καθημερινούς ανθρώπους δεν ένιωσε μέχρι τώρα το «μαστίγωμα» της οικονομικής κρίσης, δεν αηδίασε από την εικονική πραγματικότητα που βιώνουμε, δεν αισθάνθηκε το πνίξιμο από την απανταχού διαφθορά, την υποκρισία, την κενότητα και την ρηχότητα που βασιλεύει εδώ και δεκαετίες στην κοινωνία των ανθρώπων;

Μπάμπης Χαραλαμπούλιας

Μπάμπης Χαραλαμπούλιας

Το πρώτο βιβλίο τού κ. Χαραλαμπούλια Οι θεομπαίχτες είναι κάτι πάνω και πέρα απ΄ όλ΄ αυτά: Είναι το σίριαλ της ευτελούς και απογυμνωμένης ζωής μας, η λογοτεχνική απαγραφή της μιζέριας του σύγχρονου ανθρώπου, ο μύθος που με την ακόρεστα ζωτική πένα ενός συγγραφέα που «πατά» στο σήμερα μα ταυτόχρονα έχει απλώσει βαθιές ρίζες στο «χτες» μεταλλάσσεται σε αλήθεια, σε Ιστορία. Στο βιβλίο θ΄ ανακαλύψει κανείς τον άλλο του εαυτό, την καλά κρυμμένη αυθεντική του υπόσταση, θα νιώσει το άγρυπνο μάτι τού συγγραφέα να τον απογυμνώνει απ΄ τα «φτιασίδια» του υποκριτικού του ρόλου και να τον εκθέτει στα μάτια τού αναγνώστη απροκάλυπτα, με μια πρωτόγνωρη για σύγχρονο συγγραφέα τιμιότητα και ευθύτητα!

Βαθύτατα περιγραφικός, ο συγγραφέας δεν υστερεί στην θεμελίωση των ψυχογραφικών του αναφορών, χειρίζεται τον λόγο «σφικτά», με υποδειγματική οικονομία και ταλέντο. Δομεί σταδιακά τον μύθο του εμπλουτίζοντάς τον με στοιχεία δανεικά από την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, βυθίζοντας τους ήρωές του στο οικονομικό και ηθικό τέλμα των ημερών μας, ωθώντας τους κυριολεκτικά με βία στην δράση κι αντίδραση, την ακαριαία λήψη αποφάσεων, το διάκενο του αυτοελέγχου, την βάσανο της συνειδησιακής κρίσης, του αυτοελέγχου και της αυτοαναίρεσης. Θύτες ταυτόχρονα και θύματα, τραγικές φιγούρες ικανές να λατρέψουν ένα μόνιμα πεινασμένο «εγώ», πληγωμένα ζώα στην ζούγκλα της παγκοσμιοποίησης, ταπεινωμένες ψυχές στα χρόνια της τρόικας και της εθνικής υποτέλειας, οι πρωταγωνιστές τού βιβλίου αναλώνονται σε καθημερινά trivia και ξοδεύονται για να εισπράξουν τα «τριακοντα αργύρια» της δόξας μιας εφήμερης και ποταπής τηλεπερσόνας, αντλώντας δύναμη από την ανασφάλεια, τον πόνο, την στέρηση, την αφέλεια και την παρακμή ενός τηλεθεάμωνος λαού που ακόμη επιβιώνει. Αυτοπαγιδευμένοι, οι ήρωές του αφήνονται στην καταστροφική ρότα με την επίγνωση ότι διάλεξαν λάθος δρόμο αλλά και την παθητικότητα του εξαρτώμενου από το «νακρωτικό» που λέγεται τηλεόραση. Αμετανόητοι; Ασφαλώς όχι, απλώς έρμαια ενός lifestyle που, σαν θανατηφόρο τζελ, υπερκαλύπτει κάθε τι το ανθρώπινο, το φυσικό και αυθόρμητο.

Αναμφίβολα, ο Μπάμπης Χαραλαμπούλιας υπήρξε η ευχάριστη έκπληξη του καλοκαιριού -με όλες τις δυσκολίες και την απογοήτευση που μου χάρισε η θεματολογία του! Πρόκειται για άνθρωπο με βαθύτατη γνώση των εργασιακών σχέσεων και συνθηκών, μύστη των τεχνικών των πωλήσεων, του σύγχρονου managment ανθρώπινων πόρων, των βασικών (τουλάχιστον) αρχών της εφαρμοσμένης πολιτικής και της διαχείρισης του τηλεοπτικού image making.

Βεβαίως δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω επακριβώς την ιδιαίτερη κατάρτιση και τα γνωστικά αντικείμενα στα οποία ο συγγραφέας διαπρέπει, πλην όμως τολμώ να συμπεράνω τα παραπάνω και μόνον από τον τρόπο που εκτυλίσσει την ιστορία του, τα κλισέ που χρησιμοποιεί και την αυτοπεποίθηση που διαφαίνεται από τον τρόπο γραφής του.

Από την άλλη, η επιμέλεια του κειμένου αλλά και η αισθητική παρουσίαση του βιβλίου από τις εκδόσεις Ωκεανίδα, με το έντονο κίτρινο εξώφυλλο και το ανεπαίσθητο -παρά τον όγκο- βάρος του, αξίζουν πράγματι συγχαρητηρίων! Προσπαθήστε να το διαβάσετε, εξοικειωθείτε με τον όγκο του και συμπορευθείτε -μόνον ωφελημένοι θα είστε από αυτήν την επίπονη δοκιμασία!

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!