Αν είχα μια Μαρία σε μια σοφίτα (κριτική)

[ γράφει ο Πάνος Γιαννάκαινας ]

33 ολόφρεσκες ιστορίες – προσευχές από την καταξιωμένη και φειδωλή Αθηνά Τερζή είναι ικανές να σε ξαγρυπνήσουν, να σε ματώσουν, να σε στριφογυρίσουν σαν καρυδότσουφλο και να σε εξακοντίσουν στις πιο μύχιες σκέψεις σου, στα πιο «ανήλιαγα» συναισθήματα! Είναι η δύναμη της πένας της, ο μαεστρικός τρόπος που χρησιμοποιεί την γραφίδα για να γλύψει τις λέξεις, η άτεγκτη θέληση να καθυποτάξει τα νοήματα και να δημιουργήσει μέσα μας συνειρμούς με φράσεις πρωτόγνωρες και πονεμένες!Αθηνά Τερζή

Στα μικρά αυτά διηγήματα του άψογα φιλοτεχνημένου Αν είχα μια Μαρία σε μια σοφίτα των εκδόσεων Πηγή, η συγγραφέας δικαιώνει την υποσχετική που μας είχε εμπνεύσει από το Σαν άλλη Περσεφόνη που μας χάρισε το 2014, από τον ίδιο εκδοτικό. Τότε, η συγγραφέας βουτούσε στα βαθιά νερά της υψηλής Λογοτεχνίας. Τώρα, η κυρία Τερζή αναδύεται νικηφόρα, έχοντας πλέον θέσει το στίγμα της στα σύγχρονα ελληνικά γράμματα.

Αγαπημένη θεματολογία της η ελπίδα για ένα δικαιωματικά καλύτερο αύριο, ο μόχθος της καθημερινότητας, η δίψα των ανθρώπων για έρωτα και, συνάμα, η διάψευση των προσδοκιών και η συνεπακόλουθη ψυχική κατάρρευση του αστικού κόσμου -του οριοθετημένου άσπλαχνα από τα τσιμέντα που υψώνει ο ίδιος γύρω του, την φαυλότητα που επιτρέπει να κυριεύει το είναι του, τον άκρατο εγωισμό που τυφλώνει τις συνειδήσεις και κουρσεύει τις καρδιές.

Με χέρι άκαμπτο στηλιτεύει την υποκρισία, την αδιαφορία και την ελαφράδα με την οποία αντιμετωπίζουμε τις ζωές των άλλων, τον πόνο τους και τα όνειρά τους, μετρώντας λάθος τα «κέρδη» μας από μιαν αθεράπευτα μαγική σύζευξη της ύπαρξής μας με την δική τους. Τι έχουμε, άλλωστε, να μοιράσουμε με τους συνανθρώπους μας; Τι θα στερηθούμε δίνοντας; Απεναντίας, πλουταίνουμε! κραυγάζει η Αθηνά Τερζή και προσπαθεί να μας σύρει στον μαγικό κόσμο της με σκληρά πλάνα σκηνών που συμβαίνουν γύρω μας, αλλά και με μιαν εξαίσια τρυφερότητα λόγου όμοια με τα παραμύθια της γιαγιάς, το παλιό νανούρισμα της μάνας, που μόνο να γλυκάνουν τον ύπνο μας είχαν σκοπό και όχι το «γκρέμισμα» της ψυχής μας!

Λόγος βαθύς και περιεκτικός, λέξεις – χαράγματα σε ψυχές πέτρινες, εκμυστηρεύσεις ανομολόγητες, ενίοτε τολμηρές, σκέψεις και πόθοι στην σκιά της καθημερινότητας -αυτά είναι τα όπλα τής συγγραφέως στην «ατιμασμένη» σήμερα παλαίστρα των λογοτεχνικών επιδόσεων!

Ένα τρυφερά σκληρό βιβλίο, ένα σκληρά τρυφερό ανάγνωσμα από μια Ελληνίδα που πραγματώνει όσα υπόσχεται. Διαβάστε το κι αφεθείτε στην ονειροπόληση της ζωής σας -γιατί γι΄ αυτήν επιμένει να γράφει η κυρία Τερζή!

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!