Ιδού ο μαλάκας

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι καμιά γλώσσα του κόσμου δεν διαθέτει ανάλογη λέξη με την ελληνική λέξη «μαλάκας». Λέξη αρχαίας καταγωγής, που στην κυριολεξία της δεν εκφράζει παρά μια από τις πλέον συνήθεις και πανανθρώπινες σωματικές λειτουργίες, και που, στη μεταφορική χρήση της, την έννοιά της καθορίζει αποκλειστικά το περιβάλλον της.

Το ποιος τη λέει, το πώς τη λέει και το γιατί τη λέει. Έννοια, που μπορεί να κάνει εναργή τα πιο αντίθετα συναισθήματα και που μπορεί να μεταλλαχθεί από το ένα άκρο στο άλλο της εννοιολογικής της γκάμας χωρίς την παραμικρή επεξήγηση. Αρκεί μια άτυπη μυστική συμφωνία των νεοελλήνων, με βάση την οποία ξέρουν σαφώς πότε και πώς να την χρησιμοποιούν, αλλά και να την αποδέχονται ως προσωπικό τους χαρακτηρισμό.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μόνο ένα ενδεικτικό, και βεβαίως σατιρικό, παράδειγμα του τρόπου χρήσης της. Πάντως δεν γεννάται αμφιβολία ότι η λέξη «μαλάκας» αποτελεί το στυλοβάτη μιας περιόδου της ελληνικής κοινωνίας, που πολλοί τη χαρακτηρίζουν «σκέτη μαλακία». – Ο βρώσιμος: Φάε ένα μαλάκα – Ο υπέρβαρος: Πολλά κιλά μαλάκας – Ο πανταχού παρών: Να ο μαλάκας – Ο ορατός: Κοίτα ένα μαλάκα. – Ο αυτοπαθής: Μαλάκα μου! – O Interactive Multimedia: Μαλάκας είσαι και φαίνεσαι. – Ο απτός: Με πιάσανε μαλάκα. – Ο κατοχυρωμένος: Μαλάκας με πατέντα. – Ο αρχαίος: Μαλάκας με περικεφαλαία. – Ο εγκεκριμένος: Μαλάκας με βούλα. – Ο ορθογραφημένος: Μαλάκας με Μ κεφαλαίο. – Ο στάσιμος: Έμεινα μαλάκας. – Ο αλγεβρικός: Μαλάκας στο τετράγωνο. – Ο γκέι: Είσαι και πολύ μαλάκω! – Ο νυχτωμένος: Ξύπνα, μαλάκα. – Ο χαμένος: Πού είσαι, ρε μαλάκα; – Ο απρόοπτος: Την έκανε πάλι ο μαλάκας! – Ο βαθμοφόρος: Α, τον αρχιμαλάκα! – Ο αμφίβολος: Καλά, μαλάκας είσαι; -Κάθε Έλλην πολίτης θεωρείται μαλάκας μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, απόδειξη η οποία όμως είναι αδύνατον να υπάρξει. -Ο μαλάκας δε χρειάζεται σπουδές, χαρτιά ή ταυτότητα. Τον αναγνωρίζουν παντού με το πρώτο. -Όλοι οι Νεοέλληνες μαλάκες είναι τεχνητοί, επειδή είναι μαλάκες αν και εφόσον τους θεωρούν μαλάκες οι άλλοι. Οι μόνοι φυσικοί μαλάκες είναι οι πολιτικά φανατισμένοι και οι χρήστες ναρκωτικών. -Ο κάθε μαλάκας είναι ερωτευμένος με τον εαυτό του και προπαντός με τη νοημοσύνη του.

ISBN 9789604380602, έκδοση 2008

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

O Διονύσης Βίτσος γεννήθηκε το 1956 στην Ζάκυνθο.

Σπούδασε Οικονομικά και, στη συνέχεια, Νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι εκδότης. Σχεδόν 18 χρόνια εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα, από όπου παραιτήθηκε για να ασχοληθεί αποκλειστικά με τις εκδόσεις, αφού από το 1984 είχε ιδρύσει τον εκδοτικό οίκο Περίπλους, ο οποίος αρχικά εξέδωσε το πανελλήνιας κυκλοφορίας ομώνυμο περιοδικό για τα Γράμματα και τις Τέχνες.Διονύσης Βίτσος

Παράλληλα διετέλεσε ως Γενικός Διευθυντής μεγάλης αθηναϊκής εκδοτικής εταιρείας και Διευθυντής Επτανησιακής Εκδοτικής Σειράς σε αθηναϊκό εκδοτικό οίκο.

Από το 1993 οι εκδόσεις Περίπλους επεκτάθηκαν και στις εκδόσεις βιβλίων σε πανελλήνια κλίμακα. Το 1999 ίδρυσε μαζί με Πέτρο Κωστόπουλο εκδοτική εταιρεία βιβλίων, την «Π Εκδοτική ΑΕΕΕ», η οποία εντάχθηκε στον Όμιλο επιχειρήσεων ΙΜΑΚΟ και είχε το δικαίωμα της χρήσης της επωνυμίας εκδόσεις Περίπλους.

Από το 2005 οι εκδόσεις Περίπλους αποδεσμεύτηκαν από την ΙΜΑΚΟ και επανήλθαν εξολοκλήρου στον Διονύση Βίτσο.

Διετέλεσε ως κριτικός θεάτρου αθηναϊκής εφημερίδας, παραγωγός ραδιοφωνικών πολιτιστικών εκπομπών στην κρατική και ιδιωτική ραδιοφωνία, κυρίως με θέματα επτανησιακού περιεχομένου, διοργανωτής εικαστικών εκθέσεων, ενώ πολλά άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ζακυνθινές (Ελεύθερη Φωνή, Ελεύθερη Άποψη, Ημέρα τση Ζάκυθος, Ερμής) και αθηναϊκές εφημερίδες (Βήμα, Ελεύθερος Τύπος, Ελευθεροτυπία, Καθημερινή, Επικαιρότητα κ.α.) και περιοδικά (Οικονομικός Ταχυδρόμος, Τέταρτο, Σήμα κ.α.).

Από το 1983 μέχρι το 1993 διετέλεσε ως Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ζακυνθίων Αθήνας. Ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Ζακυνθιακών Σπουδών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου επί δεκαετία. Ιδρυτής και Διοργανωτής Ελεύθερου Πανεπιστημίου Δήμου Ζακυνθίων (1988-1990). Επίσης συμμετείχε σε Διεθνή επιστημονικά συνέδρια Επτανησιακού περιεχομένου και δίδαξε την τέχνη των εκδόσεων σε σεμινάρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!