Ηλίου και Σελήνης άλως

ΟΠΩΡΑ

Αυτά που κάποτε ήταν στήθη
καμαρωτά σαν κόκορας, τώρα τα δέρνει
μιας ατελείωτης θλίψης Γαλαξίας.
Στήθη που δεν στοχάζονται πια τώρα
το μάρμαρο και τη φωτιά.
Ωσάν θεάς, που έχασε την πίστη της
στο πορφυρό σκοτάδι τ’ ουρανού.

Ελάτε, νάρκη και όνειρα,
στους πεζοδρόμους του Άδη
τον ύπνο μου στιχοθετήστε,
να μη θωρώ το Κλέος της Ήρας
να πιπιλίζει των αιθέρων τ’ άστρα·
η ευκολία με την οποία γερνούν,
τα χείλη γέμει αυλού με σκότος.

ISBN 9789605721541, έκδοση 2017

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Κύπρο το 1940. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θέατρο στην Αθήνα και Ραδιοφωνία στο Μόναχο. Εργάστηκε αρχικά ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση και για τρεις δεκαετίες στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, απ’ όπου αφυπηρέτησε ως διευθυντής Ραδιοφωνίας.

Εξέδωσε δέκα ποιητικές συλλογές, μετέφρασε Ρωμανό τον Μελωδό και ασχολήθηκε σοβαρά με το δοκίμιο. Το έργο του έτυχε θερμής υποδοχής και τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης της Ελλάδας καθώς και της Κύπρου, το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, το Αριστείο Γραμμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Διεθνές Έπαθλο Καβάφη.

Γενικά το ποιητικό και δοκιμιογραφικό του έργο οφείλει τη γένεσή του σ’ ένα πλήθος εμπειριών και πνευματικών διεργασιών, που απηχούν αφενός το χαρακτήρα της κυπριακής εντοπιότητας και αφετέρου διατείνονται προς μια οικουμενική αντίληψη του κόσμου, διαπλαταίνοντας συνάμα την έννοια του Ελληνισμού.

Το 1998 τιμήθηκε με το Διεθνές Έπαθλο Καβάφη στην Αίγυπτο. Το 2003 η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το Βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη για το σύνολο του ποιητικού του έργου.

Το 2006 του απονεμήθηκε το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία – Θοδόση Πιερίδη. Το 2007 τιμήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία με το Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών.

Το 2013 αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στον κλάδο Λογοτεχνίας (Ποίησης) στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών.

Μεταφράσεις του έργου του κυκλοφορούν σε αυτοτελείς εκδόσεις στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Σουηδικά, Βουλγαρικά και Αλβανικά.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!