Ήμουν ένας Γερμανός

Η αυτοβιογραφία ενός επαναστάτη

Το 1933, το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα της Γερμανίας παίρνει την εξουσία, ο Αδόλφος Χίτλερ το αξίωμα του καγκελάριου, και αρχίζει για την Γερμανία, την Ευρώπη, μα και για ολόκληρη την ανθρωπότητα η πιο σκοτεινή και βάρβαρη περίοδος της σύγχρονης ιστορίας της.

Την ίδια χρονιά, ο Ερνστ Τόλλερ γράφει: «Όποιος επιθυμεί να κατανοήσει την κατάρρευση του 1933, πρέπει να γνωρίσει τα γεγονότα του 1918 και 1919 στη Γερμανία, τα οποία διηγούμαι στο βιβλίο αυτό. Είχαν διδαχθεί, άραγε, τίποτα οι άνθρωποι από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, από τις θυσίες και τα βάσανα, από την καταστροφή και τα χτυπήματα της μοίρας, από τον θρίαμβο του αντιπάλου και την απελπισία του λαού, είχαν καταλάβει το νόημα, τη νουθεσία και το χρέος εκείνων των καιρών; Οι Δημοκράτες, που παραχώρησαν τη δημοκρατία στους εχθρούς τους. Οι Επαναστάτες, που, μπροστά σε θεωρίες και συνθήματα, ξέχασαν τη θέληση και την απόφαση του ανθρώπου. Οι Συνδικαλιστές, που, μπροστά σε γεμάτα ταμεία, παρέβλεψαν την αυξανόμενη δύναμη του εχθρού, που έμελλε να τους σαρώσει μαζί με τα ταμεία τους. Οι Γραφειοκράτες, που έπνιξαν την ειλικρίνεια, την τόλμη, την πίστη. Οι Δογματικοί, που, χαμένοι σε αερολογικούς διαξιφισμούς, έχασαν την ευκαιρία να θέσουν στον λαό σαφείς και μεγάλους στόχους… Όχι, τίποτα δεν έμαθαν μέσα σε δεκαπέντε χρόνια, όλα τα ξέχασαν και τίποτα δεν έμαθαν. Και πάλι απέτυχαν, και πάλι εξώκειλαν, και μαστιγώθηκαν και βασανίστηκαν και έστρωσαν το δρόμο για την άνοδο του ναζισμού στην εξουσία».

ISBN 9789602292686, έκδοση 2016

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ernst Toller (1 Δεκεμβρίου 1893 – 22 Μάη 1939) ήταν Γερμανός αριστερός θεατρικός συγγραφέας, γνωστός για τα εξπρεσιονιστικά του έργα.

Υπηρέτησε το 1919 για έξι ημέρες ως πρόεδρος της Βαυαρίας και φυλακίστηκε για πέντε χρόνια για τις ενέργειές του.

Έγραψε πολλά θεατρικά έργα και ποίηση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα οποία του χάρισαν διεθνή φήμη. Αυτά έγιναν στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, καθώς και στο Βερολίνο. Το 2000 πολλά από τα έργα του δημοσιεύτηκαν σε αγγλική μετάφραση.

Το 1933 ο Toller εξορίστηκε από τη Γερμανία, εφόσον οι Ναζί ήρθαν στην εξουσία. Έκανε μια περιοδεία διαλέξεων το 1936-1937 στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, διαμένοντας στην Καλιφόρνια για λίγο πριν πάει στη Νέα Υόρκη. Εκεί βρέθηκε με άλλους εξόριστους. Παλεύοντας με οικονομικά προβλήματα και την κατάθλιψη, καθώς έμαθε ότι ο αδελφός του και η αδελφή του είχαν σταλεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία, αυτοκτόνησε Μάιο 1939.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!