Ίσιντορ και Πάουλα

O Ίσιντορ ζει κάτω από την επιφάνεια της γης. Εργάζεται ως μηχανοδηγός στο μετρό της Στοκχόλμης και καθημερινά φοβάται μήπως κάποιος πηδήξει ή πέσει μπροστά στο δικό του τρένο. Η Πάουλα ζει σε ένα άλλο σκοτάδι και ο Ίσιντορ έχει κάνει σκοπό της ζωής του να την βγάλει ξανά στο φως. Αλλά η Πάουλα δεν θέλει. Είναι ξαδέρφια.

Οι ζωές τους διαπλέκονται ένα καλοκαίρι των παιδικών τους χρόνων, κάτω από μια έντονη λιακάδα που επιτρέπει να σχηματίζονται βαθιές σκιές. Στους κόλπους μιας οικογένειας όπου η βία είναι μόνιμη, έχουν ο ένας τον άλλον –αλλά τίποτα περισσότερο.

Το νέο μυθιστόρημα του Ούλα Νίλσον είναι η λυρική και εκλεπτυσμένη αφήγηση μιας άφατης αγάπης, ένα πυκνογραμμένο βιβλίο –ατμοσφαιρικό, σαν ταινία του Μπέργκμαν– για την αυξανόμενη απόσταση ανάμεσα σε δύο νέους που έχουν βρεθεί τόσο κοντά όσο είναι ανθρωπίνως δυνατόν.

Είναι, επίσης, μια ανασύνθεση του μύθου του Ορφέα και της Ευρυδίκης στην περίφημη εκδοχή του Ρίλκε: μια Ευρυδίκη που στον θάνατο έχει γίνει ένα ιδιαίτερο άτομο και που ίσως να μην αντιλαμβάνεται καν ότι είναι ο Ορφέας εκείνος που βαδίζει πιο μπροστά της στον δρόμο.

ISBN 9789600360882, έκδοση 2017

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ούλα Νίλσον (Ola Nilsson), ένας από τους σημαντικότερους Σκανδιναβούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, γεννήθηκε το 1972 στην Κίρουνα, περιοχή της βόρειας Σουηδίας, αλλά μεγάλωσε σε διαφορετικά μέρη της χώρας.

Σπούδασε φιλοσοφία και ιστορία των ιδεών, μεταξύ άλλων και στο Πανεπιστήμιο του Γέτεμποργ, πόλη στην οποία ζει σήμερα.

Σκόπευε να γράψει μια διατριβή για τον Νίτσε, αλλά αποφάσισε να εγκαταλείψει τoν ακαδημαϊκό χώρο και να αφιερωθεί στη συγγραφή.

Εργάστηκε ως μηχανοδηγός του μετρό. Το πρώτο του βιβλίο Τα χρόνια της πρόζας 1995 – 2005 εκδόθηκε το 2006. Το 2007 εξέδωσε το Νυχτερινή νομή. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα Τα σκυλιά (2010), Οι άγγελοι (2011) και Ο έρωτας κρύβει τη μνήμη (2012), τα οποία συνιστούν μιαν άτυπη τριλογία.

Έχει μεταφράσει δοκίμια του Μάρτιν Χάιντεγκερ από τα γερμανικά στα σουηδικά, καθώς και το μυθιστόρημα Augustus του Τζον Γουίλιαμς από τα αγγλικά.

Το πλέον πρόσφατο έργο του είναι το μυθιστόρημα Ίσιντορ και Πάουλα (2015) που βραβεύτηκε με το Svenska Dagbladets litteraturpris.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!