Ιστορία μιας σκάλας

Το Ιστορία μιας σκάλας του Αντόνιο Μπουέρο Βαγέχο θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία έργα της ισπανικής Λογοτεχνίας, αφού προκάλεσε μεγάλη αίσθηση για το ρεαλιστικό χαρακτήρα και το κοινωνικό περιεχόμενό του.

Σημάδεψε βαθιά την ισπανική δραματουργία, αλλάζοντας τις μέχρι τότε υπάρχουσες τάσεις και εγκαινιάζοντας στην ισπανική σκηνή ένα θέατρο που βρίσκεται σε επαφή με την κοινωνία και χρησιμοποιεί το ρεαλισμό ως κινητήριο μοχλό για να καταγράψει τις αγωνίες, τα άγχη και τις ανησυχίες των καθημερινών ανθρώπων.

ISBN 9789604680917, έκδοση 2014Antonio Buero Vallejo

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Αντόνιο Μπουέρο Βαγέχο (Antonio Buero Vallejo) γεννήθηκε το 1916 στην Γκουαδαλαχάρα. Η ζωή του σημαδεύτηκε από τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο, στον οποίο ο συγγραφέας πήρε μέρος στο πλευρό των δημοκρατικών δυνάμεων, αφού σε αυτόν έχασε τον πατέρα του, που εκτελέστηκε το Δεκέμβριο του 1936, ενώ ο ίδιος συνελήφθη, φυλακίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο. Τελικά, η ποινή του μετατράπηκε σε τριάντα χρόνια φυλάκισης. Ελευθερώθηκε το 1946.

Μετά την αποφυλάκισή του, αφιερώνεται στη συγγραφή θεατρικών έργων. Το 1946 γράφει το En la ardiente oscuridad, για να ακολουθήσουν περί τα τριάντα θεατρικά έργα ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν το «Historia de una escalera» και το «Tragaluz».

Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις και βραβεία ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν το Βραβείο Θερβάντες (το σημαντικότερο των ισπανόφωνων γραμμάτων), που του απονεμήθηκε το 1986, και το Εθνικό Βραβείο Γραμμάτων της Ισπανίας, το 1996.

Απεβίωσε στη Μαδρίτη το 2000.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!