Ιστορία της παγκοσμιοποίησης

Η παγκοσμιοποίηση, πολυσυζητημένη και για πολλούς αμφιλεγόμενη έννοια, είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε πλανητικής εμβέλειας αλληλεπιδράσεις και δομές. Δεν πρόκειται όμως για μια αυτόνομη διαδικασία, ένα ασυγκράτητο ιστορικό κίνημα ή μια επιτακτική πολιτική αναγκαιότητα: ο όρος αναφέρεται στην εξελικτική πορεία μιας σειράς διαδικασιών, οι οποίες δεν προχωρούν με την ίδια ταχύτητα, ούτε υποχρεωτικά προς την ίδια κατεύθυνση, και δεν επηρεάζουν όλες τις χώρες το ίδιο. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι παγκόσμιες διασυνδέσεις σφυρηλατούνται, συντηρούνται, αναμορφώνονται και καταστρέφονται από κράτη, εταιρείες, ομάδες και άτομα με μια μεγάλη γκάμα οραμάτων και στρατηγικών. Γίνονται αντικείμενο σύγκρουσης συμφερόντων και πολιτικών σχεδιασμών, εξισορροπούν διαφορές αλλά και δημιουργούν άλλες.

Οι συγγραφείς, επιστρατεύοντας πολυάριθμα παραδείγματα, καταγράφουν την ιστορία της παγκοσμιοποίησης με την πεποίθηση πως η μελέτη του φαινομένου μπορεί να συμβάλει στην κατανόηση του σύγχρονου κόσμου, αφού αγγίζει κάθε τομέα της ζωής: Την οικονομία, την πολιτική, την κοινωνία, τον πολιτισμό.

ISBN 9786185048075, έκδοση 2013

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς

Ο Γύργκεν Όστερχαμελ (Jürgen Osterhammel, 1952-) σπούδασε ιστορία, πολιτικές επιστήμες, γερμανική φιλολογία και φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια του Μάρμπουργκ, του Αμβούργου και του Λονδίνου. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην ιστορία, στο Πανεπιστήμιο του Κάσελ. Από το 1999 διδάσκει νεότερη και σύγχρονη ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Κόνσταντς, στη Γερμανία, και το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο G. W. Leibniz.

Ο Νιλς Π. Πέτερσον (Niels P. Petersson, 1968-) σπούδασε ιστορία, φιλοσοφία και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Φερν της Χάγης και για μια δεκαετία περίπου εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Κόνσταντς. Σήμερα διδάσκει ιστορία στο Πανεπιστήμιο Σέφιλντ Χάλαμ.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!