Ιστορίες μπονζάι ’15

Παρουσιάζοντας έναν χρόνο πριν στους φίλους του μικρού διηγήματος τον τόμο Ιστορίες μπονζάι ’14, τονίσαμε τον ανθολογικό χαρακτήρα του εγχειρήματός μας. Συγκεντρώναμε τότε 83 μικρά διηγήματα ανθολογημένα από έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό πεζών, που, με ανθολογικό κριτήριο πάλι, είχαν παρουσιαστεί κατά τα προηγούμενα τεσσεράμισι χρόνια από τις στήλες του ιστολογίου μας Πλανόδιον- Ιστορίες Μπονζάι. Ανθολογικό χαρακτήρα και πάλι έχει και η τωρινή μας συναγωγή.

Μόνο που η ανθολογική της δεξαμενή έχει περιοριστεί στα μικρά διηγήματα που έχουν παρουσιαστεί από την ιστοσελίδα μας την χρονιά που τώρα διατρέχουμε, και συγκεκριμένα από τα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2014 έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου 2015.

Εξάλλου αυτό είχαμε ευχηθεί κλείνοντας την εισαγωγή μας με τον τίτλο «Τετραετές απάνθισμα» στον προηγούμενο τόμο: η ανθολογία μας εκείνη να εξελιχθεί σε μια τακτική ετήσια έκδοση μικρού διηγήματος. Και αυτό γίνεται τώρα. Από τα πεζά λοιπόν που αναρτήθηκαν στο ιστολόγιο μας κατά την περίοδο αυτή, παρουσιάζουμε εδώ 61 από εκείνα που μας άρεσαν περισσότερο.

ISBN 9789605764494, έκδοση 2016

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς

Η Ηρώ Νικοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα όπου κατοικεί και εργάζεται.

Σπούδασε ζωγραφική και σκηνογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Έχει κάνει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει δημοσιεύσει τρεις ποιητικές συλλογές: Ο μύθος του οδοιπόρου, (Αθήνα, 1986), Ανέμου (εκδ. Πλανόδιον, 1999), Μη με ψάχνετε εδώ (εκδ. Πλανόδιον, 2009), ένα μυθιστόρημα: Σαν σε καθρέφτη(εκδ. Μεταίχμιο, 2003) και τρεις συλλογές διηγημάτων: Ομελέτα με μανιτάρια (εκδ. Νεφέλη, 2007), Ελληνιστί ο γρίφος(εκδ. Γαβριηλίδης, 2013) και Ασφαλής πόλη (εκδ. Γαβριηλίδης, 2015).

Συνδιευθύνει την ιστοσελίδα για το μικρό διήγημα Πλανόδιον-Ιστορίες Μπονζάι και επιμελήθηκε με τον Γιάννη Πατίλητις ανθολογίες μικρού διηγήματος Ιστορίες Μπονζάι ’14Ιστορίες Μπονζάι ’15Ιστορίες Μπονζάι ’16 (όλες από τις εκδ. Γαβριηλίδης).

Ποιήματα και διηγήματά της έχουν δημοσιευθεί στον περιοδικό και ημερήσιο τύπο και έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Ρωσικά, Ισπανικά, Τουρκικά και Κροατικά.
Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, της Εταιρείας Συγγραφέων και του Κύκλου Ποιητών.

Ο Γιάννης Πατίλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947.

Σπούδασε νομικά και νεοελληνική φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και εργάστηκε ως φιλόλογος στην δημόσια μέση εκπαίδευση (1980-2010).

Δημοσίευσε δέκα συλλογές ποιημάτων του, καθώς και δοκίμια, κριτικές και φιλολογικές μελέτες.

Εξέδωσε το λογοτεχνικό περιοδικό Πλανόδιον (1986-2012) και διατηρεί τις εκδόσεις του. Τα 2010 ίδρυσε την διαδικτυακή επιθεώρηση για το μικρό διήγημα Πλανόδιον- Ιστορίες Μπονζάι την οποία συνδιευθύνει έκτοτε με την πεζογράφο Ηρώ Νικοπούλου.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!