Καρλ Μαρξ – Κείμενα από τη δεκαετία του 1840

Μια ανθολογία

Μια σύγχρονη προσέγγιση και νέα μελέτη και μετάφραση των σημαντικότερων έργων του Καρλ Μαρξ.

Η συγγραφική δραστηριότητα του Marx τη δεκαετία του 1840 έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης και ανάλυσης ήδη από τις αρχές και καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα, εμπνέοντας διαφορετικές σχολές σκέψης και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της σύγχρονης κριτικής θεωρίας.

Φιλοδοξώντας να συμπεριλάβει σε νέες μεταφράσεις τόσο κλασικά κείμενα όσο και βιογραφικές διαστάσεις της μαρξικής πορείας, η Ανθολογία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων άρθρα από την πρώτη δημοσιογραφική περίοδο, την Εισαγωγή στην κριτική της εγελιανής φιλοσοφίας του δικαίου, το Εβραϊκό ζήτημα, το Βασιλιά της Πρωσίας, τις χειρόγραφες σημειώσεις για τον James Mill, τις Θέσεις για τον Feuerbach, το Μανιφέστο του κομμουνιστικού κόμματος και άλλα.

Περιλαμβάνονται επίσης – σε συνεργασία με την έκδοση των Απάντων του Μαρξ (MEGA Βερολίνου)– τόσο τα Παρισινά χειρόγραφα όσο και τα προσχέδια του περιβόητου κεφαλαίου Feuerbach της Γερμανικής ιδεολογίας, στοιχειοθετημένα για πρώτη φορά με την μορφή του πρωτοτύπου.

Στην ενδεικτική συλλογή επιστολών περιλαμβάνεται πλήρες το διάσημο γράμμα στον πατέρα, του 1837. Στο Παράρτημα υπάρχουν μεταφρασμένα το κείμενο του Friedrich Engels, του 1844, για την πολιτική οικονομία και το κείμενο του Moses Heß, του 1845, για το χρήμα.

Πρόκειται για μία περιεκτική συλλογή βασισμένη στα αποτελέσματα της σύγχρονης έρευνας, χρήσιμη για σκοπούς διδακτικούς, ερευνητικούς ή και απλά μορφωτικούς αλλά και για την ανάπτυξη του μαρξισμού και τη συμβολή του στον σύγχρονο ταξικό αγώνα.

ISBN 9789606750885, έκδοση 2014

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Κάρλ Χάινριχ Μάρξ (Karl Heinrich Marx) (Τρίρ 1818 – Λονδίνο 1883) θεωρείται ο ιδρυτής της υλιστικής αντίληψης της ιστορίας.

Σπούδασε στη Βόννη και έπειτα στο Βερολίνο, όπου ήρθε σε επαφή με τους κύκλους του γερμανικού ριζοσπαστισμού. Το 1844 γνώρισε τον Έγγελς, με τον οποίο συνδέθηκε με βαθιά φιλία. Το 1848, με την έκδοση του Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος, καθιερώνεται σαν ένας απ’ τους σημαντικότερους θεωρητικούς της επανάστασης.

Χάρις στο επιστημονικό του κύρος μπόρεσε να συνενώσει τις γραμμές του Ευρωπαϊκού Εργατικού Κινήματος. Η σκέψη του Μάρξ πηγάζει απ’ την κλασική γερμανική φιλοσοφία, το γαλλικό σοσιαλισμό και την αγγλική πολιτική οικονομία.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!